Huis te koop bord

Aandachtspunten bij het kopen van jouw eerste huis

De huizenmarkt lijkt weer wat stabieler te worden, gelukkig! Misschien is dit het moment waar je op hebt gewacht en ga je nu dan eindelijk jouw eerste huis kopen. Spannend! Maar wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het kopen van jouw eerste huis? Van familieleden en vrienden krijg je misschien wat goedbedoelde adviezen, maar ook een paar verhalen over wat er allemaal fout kan gaan. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed doet? Dat leggen we je graag uit in dit artikel. 

Wat kan ik lenen om een huis te kopen?

Eerst begin je met het bepalen van je maximale hypotheek. Door een van onze hypotheekadviseurs kun je laten berekenen wat je maximaal mag lenen. Online kun je dit ook uitrekenen, alleen weet je dan nooit zeker of je alles correct hebt ingevuld. Onze adviseur bepaalt de hoogte van jullie hypotheek en kan direct een indicatie geven over de haalbaarheid. Zo weet je dus zeker waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Een bod uitbrengen op een huis

Je hebt jouw droomwoning gevonden, en nu? Wanneer je een woning hebt gevonden die voldoet aan jullie eisen vraag je bij de verkopend makelaar een bezichtiging aan. Hebben jullie een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan zal de aankoopmakelaar dit allemaal voor jullie regelen. Als de woning voldoet aan jullie verwachtingen ga je een bod uitbrengen. Het is je vast niet ontgaan er de laatste tijd veel overgeboden wordt op woningen. Wil je een reële kans maken om de gelukkige koper te zijn dan moet je dus niet een te laag bod uitbrengen. Wordt het bod geaccepteerd? Dan ben jij formeel de koper. De verkopers stoppen hun onderhandeling met andere bieders en gaan alleen met jou verder. 

Het uitvoeren van een bouwkundige keuring

Als het bod is geaccepteerd maakt de verkopend makelaar een concept koopovereenkomst opmaken. Het is verstandig om, zodra je weet dat jullie de kopers zijn, een bouwkundige keuring aan te vragen. In het keuringsrapport staan alle verborgen gebreken duidelijk opgesomd en is er een voorzichtig meerjarig-onderhoudsplan in opgenomen. Dit rapport geeft je inzicht in de directe kosten en toekomstige kosten die je kwijt bent aan het opknappen of repareren van de woning. Komt uit dit rapport naar voren dat er onoverkomelijke problemen zijn? Zoals bijvoorbeeld een verzakte fundering of constructiefouten? Dan mag je vaak de koop ongedaan maken. 

Ook laat je de concept koopovereenkomst controleren door een van onze hypotheekadviseurs. De adviseur kijkt of er geen onmogelijke clausules in zijn opgenomen die voor jullie een financiële strop kunnen worden. 

Hoe vraag je een hypotheek aan?

Nu de biedingen achter de rug zijn en de woning geen mankementen vertoont is het tijd om de hypotheek aan te vragen. Onze hypotheekadviseurs vergelijken verschillende banken om zo voor jou de beste hypotheek af te sluiten. Daarnaast bepaalt hij samen met jullie welke hypotheekvorm er het beste bij je past. Wil je alles volledig aflossen? Of heb je liever nog een stukje aflosvrij om op deze manier de maandlasten iets lager te houden? Als duidelijk is welke hypotheek het best bij jullie past wordt deze aangevraagd. De adviseur houdt in de gaten of de aanvraag ook goed gaat. 

En verder? 

Omdat je woonsituatie ingrijpend veranderd wanneer je voor het eerst een huis koopt kijken wij verder dan alleen jouw hypotheek. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering, woonlastenbeschermer en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Allemaal zaken waar je zelf misschien niet direct aan denkt. Daarnaast zal hij met jullie bespreken of het verstandig is om bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap aan te gaan of een testament op te laten maken. 

Onze adviseurs kijken dus niet alleen naar jullie huidige situatie maar zeker ook naar jullie toekomstige. We helpen jou om financieel veilig in je nieuwe huis te wonen.