Corona en jouw zorgverzekering

Het Coronavirus houdt ons nog steeds op dagelijkse basis bezig. Het lijkt er ook op dat dit nog wel even zo zal blijven. Bij veel mensen ontstaat er onduidelijkheid over de vergoeding vanuit de zorgverzekering in het geval van Corona. Daarbij komt het einde van het jaar er weer aan en is het ook tijd om je zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je het belangrijk vindt, voor nu en in de toekomst, om te weten wat er al dan niet gedekt is van de kosten die gemaakt zijn door het coronavirus. In dit artikel gaan wij op een aantal zaken hiervan nader in.

Mondkapjes

Om te beginnen met dat wat in het zicht wellicht het meeste veranderd is: de mondkapjes! Sinds een aantal maanden is het niet meer dan normaal om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere openbare ruimtes. Gelukkig zijn er inmiddels allerlei leuke varianten op de markt gekomen, zodat het nog wel bij de rest van ons voorkomen past. Helaas zijn deze mondkapjes niet gedekt via je basis- of aanvullende zorgverzekering. We zullen deze dus zelf aan moeten schaffen! 

Coronatest

Een Coronatest is voor velen van ons geen mysterie meer.  Bij coronaklachten/milde gezondheidsklachten hoef je niet eerst langs de huisarts. Door het landelijke nummer van de GGD te bellen (0800-1202) heb je zo een afspraak gemaakt. Gelukkig zijn deze testen gratis en is er ook geen eigen risico van toepassing.

Momenteel is de overheid druk bezig met het ontwikkelen van sneltesten. Deze worden ingezet, zodra dit veilig kan.

Ziekenhuisopname

Mocht je hevige klachten hebben door toedoen van het coronavirus, dan is het mogelijk dat je opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Deze zorg wordt dan vergoed vanuit je basisverzekering. Echter, hierbij wordt wel het standaard eigen risico van € 385,- in rekening gebracht. 

Buitenland

Het wordt streng afgeraden, maar kun je op termijn weer vrij naar het buitenland dan is het wel zo handig om te weten welke (zorg)kosten er op dit moment gedekt zijn met jouw zorgverzekering. 

Dien je noodzakelijk medisch behandeld te worden terwijl je in het buitenland bent? Dan biedt de zorgverzekering hierbij dekking. Wat belangrijk is om te weten is dat de basisverzekering maximaal de kosten vergoed die in Nederland ook vergoed worden. Kost een behandeling in Nederland bijvoorbeeld € 2.000,-, dan krijg je voor een soortgelijke behandeling in het buitenland hetzelfde vergoedt. 

Het is uiteraard ook mogelijk om een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af te sluiten. In sommige gevallen kun je dan ook de medische kosten verzekeren. Het is verstandig je hier goed over te laten informeren voordat je op reis gaat. Uiteraard helpen wij je daar graag bij! Hieronder een tweetal kosten die niet onder de vergoeding vallen van jouw zorgverzekering. Als je een reisverzekering hebt worden deze kosten vaak vanuit de reisverzekering vergoed:

  • De extra kosten die worden gemaakt doordat je door de coronamaatregelen langer in het vakantieland dient te verblijven.
  • De kosten die worden gemaakt om je terug naar Nederland te brengen.

Zorg na corona

Misschien heb jij corona gehad en vraag je je af wat er wordt vergoed aan zorg na corona. Heb jij bijvoorbeeld aanhoudende klachten als moeheid, verlies in spierkracht en benauwdheid? Sinds kort is er een 6 maanden recht op een extra vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit heet: ‘herstelzorg‘.

Je kunt aanspraak maken op deze zorg als je thuis erg ziek bent geweest door het Coronavirus of als je in het ziekenhuis hebt gelegen. De herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Deze zorg wordt tot 01-08-2021 (onder voorwaarden) vergoed uit het basispakket. Houdt er wel rekening mee dat een belangrijke voorwaarde is dat je meewerkt aan onderzoek naar het effect van deze zogenoemde herstelzorg. Daarbij is het zo dat je voor de herstelzorg wel het eigen risico betaald. 

Meer weten of heb je vragen?

Wil jij meer weten of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Wij helpen en informeren je uiteraard graag! Neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0318-672767 en via het e-mailadres: verzekering@stargroup.nl

Meer informatie over het vergelijken van jouw zorgverzekering voor 2021? Kijk dan op onze website: Is jouw zorgverzekering nog up to date?
Hier kun je jouw naam en telefoonnummer achterlaten, dan nemen wij contact met je op!