Cybercrime: Wat zijn de risico’s en hoe kun je ze vermijden?

Het is nog geen Oktober (Cyber Security Maand) maar we willen er toch aandacht aan besteden: Cybercrime. In dit artikel lichten we kort toe wat cybercrime is en hoe je het kan voorkomen. De komende weken zullen we dieper in gaan op de verschillende onderwerpen binnen cybercrime en leggen wij in begrijpbare taal uit waarom het voor jou belangrijk is.

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een verzamelnaam voor alle vormen van criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van computers, internet of digitale apparaten. Denk bijvoorbeeld aan phishing, ransomware, identiteitsfraude, hacking of online oplichting.

Cybercriminelen proberen op allerlei manieren je persoonlijke gegevens te stelen, je geld af te troggelen of je apparaten te besmetten met malware.

Waarom is cybercrime een groot probleem?

“Het zal mij wel niet overkomen”, “Wat kunnen ze bij mij nou stelen?”, “Ik heb geen geheimen”, veel mensen & bedrijven denken dat ze geen slachtoffer zullen worden van cybercrime. Maar het CBS laat weten dat 16,9 procent van de bevolking slachtoffer is geworden van online criminaliteit in het jaar 2021 (CBS, 2022).

Gevolgen van cybercrime

Cybercrime kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je privacy, veiligheid, (mentale)gezondheid, financiën en (wellicht minder belangrijk) je vakantiefoto’s. In het minst erge geval raak je een paar tientjes kwijt, dat is zuur maar daar kunnen de meeste mensen wel mee leven. In extreme gevallen raak je je hele leven kwijt.

Je kunt bijvoorbeeld slachtoffer worden van identiteitsdiefstal, waarbij iemand anders jouw naam en gegevens gebruikt om fraude te plegen. Je kunt te maken krijgen met ransomware, waarbij je bestanden worden versleuteld en je losgeld moet betalen om ze terug te krijgen (wat in veel gevallen niet eens werkt). En je kan digitaal gepest, bedreigd en gestalkt worden.

Hoe kun je cybercrime voorkomen?

Er is geen garantie dat je nooit slachtoffer wordt van cybercrime, maar er zijn wel een aantal dingen die jij nu kan doen om de kans te verkleinen. Hieronder zijn 4 stappen die jij vandaag kan nemen om jezelf te beschermen.

  • Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik een sterk en uniek wachtwoord voor al je accounts en verander ze regelmatig. Om deze te onthouden kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager of ze opschrijven op een veilige plek (bijvoorbeeld een geheim boekje thuis). De notities app van jouw telefoon valt hier niet onder.

  • Zet tweestapsverificatie aan

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk maar wat als iemand toch jouw wachtwoord weet te bemachtigen? Met tweestapsverificatie voorkom je dat iemand in jouw account komt ook als ze jouw wachtwoord weten. De meeste apps/websites bieden deze vorm van beveiliging aan. Volg de instructies van het bedrijf om dit in te schakelen voor jouw accounts.

  • Houd je updates bij

Updates kunnen leuk en vervelend zijn. De ene keer komen er nieuwe functies in een app waar je lang op hebt zitten wachten, de andere keer veranderd de hele layout waardoor je alles opnieuw moet zoeken. Maar wat veel vaker voor komt is dat updates bekende beveiligingsrisico’s oplossen. Wanneer jij je updates bij houdt is de kans kleiner dat een hacker via zo’n beveiligingsrisico jouw gegevens kan stelen.

  • Gebruik een antivirusprogramma en een firewall

Installeer een antivirusprogramma en een firewall op al je apparaten en houd ze up-to-date. Scan regelmatig op virussen/malware en verwijder verdachte bestanden of programma’s.

Neem cybercrime serieus

Cybercrime is een serieus probleem dat iedereen kan treffen. Door alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen kun je echter veel ellende voorkomen. Houd dus onze artikelen in op onze website of in de Mijn Stargroup App.