De 5 meest voorkomende oorzaken van brand

Of je nu een kantoorpand bezit, een goedlopend restaurant hebt of net bent gestart met een webshop, brand kan desastreus zijn. Niet alleen kost het weken, zo niet maanden om weer te herstellen, maar ook je klanten zijn weg. Soms tijdelijk, maar soms ook blijvend. Begrijpelijk genoeg: iets wat ja als ondernemer absoluut wil voorkomen. Maar hoe kun je de kans op een brand verkleinen? Het is in ieder geval goed om te weten hoe de meeste branden ontstaan. Zo kun je hier extra alert op zijn. Wij zetten de 5 meest voorkomende oorzaken van brand voor je op een rijtje!

Brand door menselijk handelen

Met stip op 1 bij bedrijfsbranden: menselijk handelen. Een dakdekker die zijn werkzaamheden niet controleert en een smeulende brand over het hoofd ziet. Een medewerker die verfafval in een container gooit zonder de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen of roken in de buurt van houtsnippers of zaagsel. Elke medewerker weet dat het niet mag, maar door gemakzucht komt het helaas nog vaak voor. 

Maar hoe voorkom je dit dan? Door: preventie, training en controle. Denk aan EHBO, BHV en brandpreventie. 

Brand door elektra

Ook door elektra kan brand ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kortsluiting in verouderde meterkasten, oude- of openliggende leidingen en uitgeschakelde of te zwakke weerstanden zorgen voor talloze branden. Je ziet het met regelmaat in de wat oudere kantoren, bedrijfspanden en kantines: bruin/zwarte vlekken rondom een stopcontact, een schroeilucht in de meterkast of (te) warme stekkerdozen. Zo een paar voorbeelden van potentiële brandhaarden.  

Hoe kun je dit voorkomen? Door: periodieke keuringen van de elektrische installatie. Bijvoorbeeld de NEN-3140 keuring. 

Brandstichting

Een vandaal, ontevreden klant of rancuneuze ex-collega, een brand is zo gesticht. Op deze brandoorzaak heb je weinig invloed. Wel kun je proberen om het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Laat niet onnodig brandbare zaken liggen op je buitenterrein en zorg dat er geen donkere hoekjes zijn rondom het pand door het pand te verlichten. 

Je kunt de kans op brandstichting verkleinen door: afschrikken d.m.v. camerabewaking. Ook is het handig om rookmelders te installeren met doorvermelding naar een centrale of brandweer. Zo ben je er in ieder geval op tijd bij!

Brand bij de buren

Met name in bedrijfsverzamelgebouwen, maar ook gewoon in een kantorencomplex of winkelstraat is dit een risico. Een brand hoeft niet in jouw pand te beginnen om je onderneming te verwoesten. Hoe goed jij je pand ook beveiligt, je hebt het niet helemaal in de hand. 

Voorkomen kun je dit dus niet helemaal. Wel kun je maatregelen nemen die de schade beperken. Installeer bijvoorbeeld rookmelders met doorvermelding naar centrale of brandweer. Bij (herhaaldelijke) overtredingen van buren melding maken bij brandweer/gemeente of andere controlerende instanties. 

Weersomstandigheden

Door hevige regenval kan er kortsluiting ontstaan in de meterkast en door een blikseminslag kan er een brand ontstaan. Weersinvloeden heb je geen invloed op, maar kunnen wél voor enorme schades zorgen. 

Voorkomen door: bliksemafleiding op het dak. Nood-overstromen op het dak zodat overvloedige neerslag weg kan en voldoende capaciteit qua riolering.  Geen openliggende kabels. 

We snappen dat je als ondernemer het risico op brand zo veel mogelijk wilt verkleinen. Elke situatie is echter anders. We kijken graag mee welke risico’s er voor jou wel of niet van toepassing zijn.