De aflossingsvrije hypotheek

De laatste tijd wordt de aflossingsvrije hypotheek vaker afgesloten. Zelfs nu een aflossingsvrije hypotheek fiscaal minder aantrekkelijk is geworden. Een belangrijke reden waarom er voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen wordt is: lagere maandlasten. 

De gestegen huizenprijzen zorgen voor hogere maandlasten als je ervoor kiest om de hypotheek tijdens de looptijd volledig af te lossen. Zelfs als je rekening houdt met de gedaalde hypotheekrentes. Meer mensen kiezen er nu voor om een deel van de hypotheek aflossingsvrij af te sluiten. Dit gebeurt bij zowel aankoop als bij het oversluiten van de hypotheek. 

In de meeste gevallen wordt niet de volledige hypotheek maar slechts een deel van de hypotheek aflossingsvrij gefinancierd. Volledig aflossingsvrij kan vaak ook niet: in de meeste gevallen kun je 50% van de woningwaarde aflosvrij financieren. 


Starter, doorstromers en oversluiters

Toch is het niet heel logisch om een deel van je hypotheek aflossingsvrij te lenen, al lijkt dat misschien nu wel zo. Sinds 2013 krijg je alleen hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek aflost in een periode van 30 jaar. Dit geldt voor nieuwe hypotheken. Als je voor een aflossingsvrije hypotheek kies, dan mag je dus niet de hypotheekrente aftrekken. Had je in 2013 al een aflosvrije hypotheek? Dan mag je de rente op een aflossingsvrije hypotheek nog wel aftrekken. 


Veel oversluiters en doorstromers maken de keuze om het bestaande aflosvrije deel te behouden. Maar ook staters kiezen voor een deels aflossingsvrije hypotheek. Zij kiezen dus bewust voor een hypotheekvorm zonder hypotheekrenteaftrek. Dit kan er mee te maken hebben dat hypotheekrente aftrek met de huidige lage hypotheekrentes niet zoveel oplevert. Zij hebben dus liever lagere maandlasten in plaats van fiscaal voordeel.

Wat doet dit met de maandlasten?

Dit hang natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Maar om je een een idee hiervan te geven worden hieronder twee situaties geschetst. 

Een huizenbezitter heeft een hypotheek nodig van € 300.000,-. Er zijn twee mogelijkheden: een 100% annuiteitenhypotheek of een combinatie van 50% annuiteiten en 50% aflossingsvrij. We gaan in dit voorbeeld uit van een hypotheekrente van 1,40% voor de annuïteitenhypotheek en 1,50% voor de aflossingsvrije hypotheek.

Bij een 100% annuïteitenhypotheek bedraagt de maandlast dan € 1.021,-. Als er gekozen wordt voor 50% aflossingsvrij en 50% annuïteiten, dan wordt de bruto maandlast € 698,-. Je ziet dus dat dit bedrag een stuk lager is. Houdt er wel rekening mee dat er aan het einde een restschuld van € 150.000,- openstaat.

Iedere situatie is anders.

Doordat iedere klantsituatie anders is, zal ook de beste hypotheek per klant anders zijn. We gaan daarom altijd graag met je in gesprek om te bespreken wat voor jouw de beste hypotheek is. Je kunt ons gerust bellen of mailen, we helpen je graag verder!

Bron: HomeFinance