De op- en afbouw van de schadevrije jaren van je auto

Schadevrije jaren geven aan hoe lang je al ‘schadevrij’ rijdt, dus hoe lang heb je als bestuurder geen schade aan het voertuig gehad en deze ingediend bij de verzekeraarDe premie van de autoverzekering is onder andere afhankelijk van het aantal schadevrije jaren die je hebt. 

Opbouw schadevrije jaren

Schadevrije jaren bouw je per jaar op, elk jaar krijg je er 1 schadevrij jaar bij. Waar veel mensen zich in vergissen is dat je geen schadevrije jaren opbouwt per persoon maar juist per voertuig (polis). Dit leggen wij graag uit aan de hand van het volgende voorbeeld:

Stel je hebt twee auto’s: auto A en auto B. Stel dan dat je met auto A een aanrijding hebt met schade als gevolg. Als je schadevrije jaren per persoon opbouwt zou dat betekenen dat je niet alleen met auto A terugvalt in schadevrije jaren maar ook met auto B. Hierdoor krijg je niet alleen een hogere premie voor auto A maar ook auto B.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is bepaald dat je schadevrije jaren per voertuig (polis) opbouwt. 

Afbouw schadevrije jaren

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een aanrijding kan je zomaar overkomen met schade als gevolg. Indien je verzekerd bent kun je de schade claimen op de autoverzekering. Wel zal je bij een schuldschade terugvallen in schadevrije jaren. Echter val je niet terug in schadevrije jaren met – 1 maar met – 5. Dit is bepaald door het Verbond van Verzekeraars. Voorbeeld: je hebt 12 schadevrije jaren. Indien je schuldschade maakt, gaat dit naar 7 schadevrije jaren.

Let op! Verzekeraars hanteren wel allemaal een andere B/M ladder. Dit betekend dat je bij de ene verzekeraar met 10 schadevrije jaren 70% korting krijgt en bij de andere verzekeraar bijvoorbeeld maar 60%. Bij terugval in schadevrije jaren is dit ook bepalend voor de premie en daarom is het belangrijk hier op voorhand naar te kijken.

Verder is het goed om te weten dat officieel de maximale schadevrije jaren 15 stuks bedragen. Verzekeraars kiezen er enkel voor om op de polis zonder schuldschade wel door te tellen naar bijvoorbeeld 25 of zelfs schadevrije jaren. Pas bij een schuldschade zal je erachter komen dat dit wordt verlaagd naar 10 schadevrije jaren (15 -5 = 10 schadevrije jaren). In de B/M ladder zal de BM korting wel met 5 naar beneden gaan. Bij een goede verzekeraar gaat bij dit verhaal niet gelijk de premie omhoog. 

Roy-Data 

Soms verkoop je een auto en koop je daarvoor in de plaats gelijk een nieuwe, de schadevrije jaren van de oude auto worden dan overgeheveld naar de nieuwe auto. Stap je over naar een andere verzekeraar? Dan dien je de huidige autoverzekering wel zelf te beëindigen!

Het kan ook voorvallen dat je nu een auto verkoopt maar pas over een halfjaar een nieuwe auto aankoopt. De schadevrije jaren worden dan opgeslagen in het zogeheten Roy-Data. De schadevrije jaren worden voor drie jaar bewaard daarna komen deze te vervallen. 

Wil je nog meer weten over schadevrije jaren? Neem dan contact met ons op!