De op- en afbouw van schadevrije jaren

Sta jij er wel eens bij stil hoe het zit met de op- en afbouw van schadevrije jaren van jouw auto? Met schadevrije jaren kun je aangeven hoe lang je al ‘schadevrij’ rijdt. Dit wil zeggen, hoe lang je als bestuurder geen schade aan jouw voertuig hebt geclaimd op jouw autoverzekering. De premie van de autoverzekering is naast de dekking en het jaarkilometrage ook zeer afhankelijk van jouw opgebouwde schadevrije jaren.

De opbouw van schadevrije jaren

Met elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Wat veel mensen niet weten is dat je geen schadevrije jaren opbouwt per persoon, maar echt per voertuig (verzekering). Hieronder een voorbeeld om dit wat duidelijker vorm te geven:

Stel je hebt twee auto’s, auto A en auto B. Stel dat je met auto A een aanrijding hebt met schade als gevolg. Als je schadevrije jaren per persoon op zou bouwen, zou dit betekenen dat je niet alleen met auto A terugvalt in schadevrije jaren, maar ook met auto B. 

Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk, vandaar dat schadevrije jaren per voertuig worden opgebouwd. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op, heeft auto A 10 schadevrije jaren, dan kun je deze jaren niet ook tegelijkertijd op auto B gebruiken.

De afbouw van schadevrije jaren

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Als jij verzekerd bent voor de schade aan jouw auto, kun je deze claimen bij jouw verzekeraar. Wanneer je een schade claimt op jouw autoverzekering, val je terug in schadevrije jaren. Waar je bij schadevrij rijden per jaar met +1 jaar omhoog gaat, zak je bij een geclaimde schade met -5 jaren naar beneden. Dit is zo bepaald door het Verbond van Verzekeraars. 

Verzekeraars hanteren echter wel een andere bonus-malusladder. Dit houdt in dat je bij de ene verzekeraar met 10 schadevrije bijvoorbeeld 80% korting krijgt en bij de andere verzekeraar bijvoorbeeld maar 50%. Wanneer je op zoek bent naar een passende verzekeraar voor jouw auto, is het verstandig om hier goed op te letten. 

Het bewaren van schadevrije jaren in Roy data

Wanneer jij je auto verkoopt en je hiervoor een nieuwe in de plaats koopt, worden de schadevrije jaren van jouw oude auto overgezet op de nieuwe. Wanneer je je auto met opgebouwde jaren verkoopt en je neemt deze jaren niet op een nieuw voertuig in gebruik, dan worden de jaren bewaard in ‘Roy-data’. Let op: worden deze schadevrije jaren binnen drie jaar niet in gebruik genomen, dan komen deze te vervallen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de autoverzekering of andere schadeverzekeringen, neem een kijkje op onze website!