De uitvaartverzekering

Je uitvaart, misschien sta je hier liever nog niet bij stil. Maar met een uitvaartverzekering voorkom je dat jouw nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten van de uitvaart als er bijvoorbeeld onvoldoende spaargeld is. Als er wel voldoende spaargeld is kun je uiteraard ook voor een uitvaartverzekering kiezen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de soorten uitvaartverzekeringen en waarom het verstandig kan zijn er een af te sluiten. 

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je kiezen uit verschillende soorten. Hieronder twee van de meest gebruikelijke:

  • Kapitaalverzekering
    Bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. De hoogte van het uit te keren bedrag is van te voren afgesproken.
  • Naturaverzekering
    Bij een naturaverzekering ontvang je geen geld, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Denk hierbij aan een kist, rouwbrieven en de verzorging van een overledene.

Stijging in grafkosten

De tarieven voor het cremeren of laten begraven van een overleden dierbare zijn het afgelopen jaar opnieuw omhoog gegaan. In sommige gemeentes was zelfs sprake van een stijging van meer dan een kwart. De gemeente Ede had de grootste stijging met een verhoging van wel 39 procent. 

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de tarieven bij zo’n zeventienhonderd begraafplaatsen en ruim honderd crematoria bekeken. Daaruit is naar voren gekomen dat zowel de kosten voor begraven als voor cremeren gemiddeld hoger zijn geworden dan het jaar hiervoor. 

De gemiddelde grafkosten zijn op dit moment een bedrag á € 3.036,-. Dat is bijna drie procent meer dan de € 2.949,- van 2020. 

Zo zie je maar, een uitvaart kost helaas veel geld. Het kan heel verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten om niet voor vervelende gevolgen te komen staan. 

Wil jij meer weten over het afsluiten van een uitvaartverzekering? Wij staan je graag te woord op 0318-672767 of per mail via verzekering@stargroup.nl