Dit is hoe je goed voorbereid gaat varen met je boot

De zon begint weer te schijnen, de bloemetjes beginnen weer te bloeien en bij jou begint het alweer te kriebelen om de boot vaarklaar te maken. Maar hoe bereid je je goed voor om weer te gaan varen met je boot? Is je boot wel goed onderhouden? Is er niet een verzekering nodig? Wij geven je graag wat tips voor een onvergetelijk vaarseizoen!

Vaarroutes

Er zijn een tal van prachtige vaarroutes in ons kleine Nederland, wij geven je een aantal suggesties:

 • Harderwijk – Spakenburg: 30 kilometer / een dagdeel
 • Alkmaar – Den Helder: 42 kilometer / een dagdeel
 • De BiesBosch: meerdere mogelijkheden / meerdere mogelijkheden
 • Waterland: 35 kilometer / een dagdeel
 • Friese Meren: 65 kilometer / 2 of 3 dagen

Nog een tip! Download de KNRM helpt app. Met deze heb bereid jij al jouw vaartochten goed voor. Bekijk via deze app alle weer-en waterinformatie en maak makkelijk een vaarplan. Ook kan je bij pech- of noodgevallen assistentie vragen. 

Onderhoud

Met pech op het water vastzitten wil je natuurlijk niet hebben, daarom is het zeker van belang om elk jaar verschillende onderdelen van de boot te controleren. Zo kan jij het meest veilig het water op. 

 1. Motoronderhoud
  – Vuil in de brandstofleiding is probleem nummer 1. Vervang je brandstoffilters en zorg ervoor dat er geen vuil in de brandstoftank zit.
  – Geef je motor schone olie en een nieuwe oliefilter.
  – Veel bootmotoren zijn water gekoeld. Zorg ervoor dat de inlaat vrij is en de thermostaat nog goed werkt.
 2. Het vaarklaar maken van de boot
  – Bekijk of het onderwaterschip nog goed is. Loop alles even langs: anodes, dieptemeter, wieltje van de snelheidsmeter, antifouling.
  – Een goede beschermingslaag tegen aangroei zorgt er voor dat je sneller vaart en gebruik je minder brandstof. Er zijn allerlei aangroeiwerende middelen te gebruiken die goed zijn voor het milieu. 
 3. Veiligheid op de boot
  – Controleer alle gas- en waterleidingen
  – Zijn de zwemvesten in orde?
  – Voldoen je brandblussers nog?

Bekijk voor je gaat varen welke bootverzekering nodig is

Genieten van je boot gaat net wat makkelijker als je weet dat je goed verzekerd bent. In de basis is het zo dat er in Nederland geen wet bestaat die je verplicht een bootverzekering af te sluiten, maar verstandig is het zeker wel. Wanneer je een ander per ongeluk schade toebrengt kan dit hoge kosten met zich meebrengen waardoor je zelf wellicht de kosten niet kan dragen. Denk aan schade aan sluisdeuren of letselschade aan een zwemmer die je niet zag. Daarbij is in het buitenland vaak wel een verzekering verplicht. 

Ook kan je schade aan de eigen boot verzekeren en zijn er nog veel meer opties in dekkingen die je kunt afsluiten.

Meer weten? Neem contact met ons op.