Een bedrijf starten, waar begin je?

Het starten van een bedrijf brengt een hoop zaken met zich mee. Uiteraard is het spannend, omdat voor het eerst jij aan het roer staat. Je wilt dat een succes wordt, om te zorgen dat het soepel verloopt is het belangrijk om van tevoren alles goed te voorbereiden. Dit voorkomt vervelende situaties, indien er bijvoorbeeld iets over het hoofd is gezien. Stargroup helpt graag startende ondernemers, om die reden hebben bij alvast een aantal belangrijke zaken in kaart gebracht, die handig zijn om aan te denken. 

De eerste stap is het maken van een ondernemersplan, daarin staan onder andere de volgende zaken:

  • Doelstellingen die je wilt behalen met je onderneming;
  • Hoe jij jezelf ziet als ondernemer, wat je kwaliteiten zijn enzovoort;
  • Een analyse van de markt en sector waarbinnen jouw bedrijf actief gaat zijn;
  • De naam van jouw bedrijf en de rechtsvorm.

Het ondernemingsplan laat jou nadenken over jouw toekomstige onderneming. Daarnaast is het vaak een verplichting indien je een financiering nodig hebt vanuit een financiële instelling zoals een bank. Nadat het ondernemersplan is opgesteld en een mogelijke financiering is verkregen voor het starten van jouw bedrijf, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verzekeringen, administratie en wettelijke eisen. Verder is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel belangrijk. Na afronding inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zal in het geval van een eenmanszaak of Vof direct de bedrijfsgegevens worden doorgegeven aan de belastingdienst. Vanaf het moment van inschrijven, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Voor de inkomstenbelasting moet je één keer per jaar aangifte doen. 

Op het moment dat alle bovenstaande acties zijn uitgevoerd zijn er nog een aantal zaken, waarvan het aan te raden is om aandacht aan te besteden:

  • Denk aan je oude dag, begin op tijd met een voorziening voor later te treffen;
  • Maak algemene voorwaarden, zodat volledig duidelijk is welke rechten en plichten jij en je klanten hebben;
  • Besteedt aandacht aan marketing, zonder klanten immers geen onderneming.

Met dit artikel hopen wij jou een handreiking te hebben gedaan voor het starten van jouw onderneming. Mocht je toch nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag met het succesvol starten van een onderneming.