Een hypotheek in plaats van een krediet?

Als er gedacht wordt aan een hypotheek, dan is de koppeling met een woning snel gemaakt. Deze koppeling is een logische gedachte, aangezien een hypotheek in verband staat met een woning. Tegenwoordig kan de hypotheek echter ook worden ingezet voor alternatieve vormen van financiering. Zo is het zelfs mogelijk om bij een aantal geldverstrekkers een consumptieve opname te doen. De bank maakt het vervolgens niet uit, waaraan dat geld wordt besteed.

Daardoor kan het financieren van bijvoorbeeld een auto of een caravan tot de opties behoren. Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat er overwaarde aanwezig dient te zijn. Doordat de rentes voor een krediet veelal aanzienlijk hoger liggen, kan het dus aantrekkelijk zijn om gebruikt te maken van een hypothecaire verhoging. Hieronder geef ik graag een voorbeeld:

De familie Jansen woont in een woning van € 350.000,- de huidige hypotheek op deze woning is € 200.000,-. Zij willen een leuke auto van € 40.000,- kopen. Op dit moment hebben zij dat geld niet zo 123 beschikbaar. Daarom kijken zij naar een krediet. Zij worden daar niet enthousiast van, de rente is namelijk fors en daarnaast krijgen zij een BKR registratie. Deze registratie kan toekomstige stappen met de hypotheek bemoeilijken. Uiteindelijk kiezen zij voor een hypothecaire opname. Bij deze opname is de rente een stuk lager en wordt de schuld niet geregistreerd bij BKR. Zij kunnen de rente over het geleende bedrag echter niet aftrekken. Dit is voor hun geen nadeel, omdat de rente over het krediet ook niet aftrekbaar was geweest. 

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat het een interessante afweging kan zijn om gebruikt te maken van een hypothecaire consumptieve verhoging. Stargroup brengt graag de mogelijkheden per persoonlijke situatie in kaart. Daarbij worden de voor- en nadelen belicht, zodat er uiteindelijk een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

Indien jouw interesse gewekt is, neem gerust een keer contact met ons op! Wij bekijken dan samen met jou de mogelijkheden. Je kunt ons gerust bellen of mailen!