elektrische fiets sleutel en kastje

Een verzekering voor je elektrische fiets

Het is tegenwoordig ontzettend populair om de fiets te pakken in plaats van de auto. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de gezondheid en niet te vergeten; het is ook nog eens hartstikke leuk! Heb je een wat langere fietstocht gepland? Dan kan een beetje ondersteuning bij het fietsen geen kwaad. De elektrische fiets is dan ook niet meer weg te denken. 

Waarom zou je jouw fiets verzekeren?

Zoals hierboven eigenlijk al beschreven staat, wil je natuurlijk altijd voorkomen dat je fiets beschadigd of gestolen wordt. Dit heb je helaas niet altijd voor het zeggen. Mocht een dergelijke situatie toch ontstaan, dan kan de fietsverzekering de oplossing bieden. 

Het is veel in het nieuws, veel elektrische fietsen worden gestolen. 1 op de 10 nieuwe elektrische fietsen worden gestolen. Daarbij is het ook zo dat wanneer je door een valpartij met je elektrische fiets kosten oploopt, deze vaak hoger liggen dan bij een gewone fiets. Dit komt onder andere door de elektrische onderdelen die op de fiets zitten. Denk aan de motor, de fietscomputer of de accu. Deze zijn erg kwetsbaar bij een schade. 

Waar kan je jouw fiets tegen verzekeren?

Nu het belang van een fietsverzekering is uitgelegd, is het natuurlijk ook wel zo prettig om te weten waartegen je jouw fiets kunt verzekeren. 

Je kunt denken aan bijvoorbeeld dekking voor:

  • Diefstal
  • Beschadiging
  • Ongevallen 
  • Rechtsbijstand
  • Pechhulp
  • Accessoires

De voorwaarden tussen de verschillende verzekeraars kunnen logischerwijs van elkaar afwijken. Het is daarom belangrijk om naast de verschillende dekkingen ook de voorwaarden te bekijken. Dit kunnen wij uiteraard voor je doen, wij helpen je hier graag bij.

Wettelijke aansprakelijkheid

De elektrische fiets dient net als bij een gewone fiets verplicht op het fietspad te rijden. Er is echter wel een groot verschil tussen de twee fietsen. Een elektrische fiets wordt namelijk met behulp van elektriciteit ondersteund.

Ben ik verplicht mijn elektrische fiets te verzekeren?

Sinds een aantal jaren is het niet meer verplicht om je elektrische fiets te verzekeren. Het kan natuurlijk voorkomen dat je al bestuurder schade veroorzaakt aan een ander en dus aansprakelijk bent voor deze schade. Het is dus wel zeer verstandig om een particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De wettelijke aansprakelijkheid van de elektrische fiets valt namelijk onder deze verzekering. Het is dus niet nodig om voor schade die je op je elektrische fiets aan een ander veroorzaakt een aparte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wil jij meer weten over de fietsverzekering of kom je er niet helemaal uit? Wij kijken graag naar de verschillende mogelijkheden, waarbij wij rekening houden met jouw fiets en de door jou gewenste dekking. Neem gerust contact met ons op.