Elektrische fiets gestolen

Loop je terug naar je fiets, staat ‘ie er niet meer. Ontzettend zuur! Vooral als het om een dure elektrische fiets gaat. Toch blijft de elektrische fiets een gewild object voor dieven. Dit maakt dat zij ook weer steeds nieuwe manieren vinden om fietsen zo snel mogelijk mee te kunnen nemen. Zo viel het ons op dat er de laatste tijd veel krantenartikelen verschijnen over het gebruik van een speciale tool. Welke dat is? Dat lees je in dit artikel.

Diefstal van elektrische fietsen

Uit recente cijfers blijft dat de diefstal van elektrische fietsen nog steeds toeneemt. Zo is het aantal diefstallen in twee jaar tijd enorm toegenomen, met maar liefst 75%. Vorig jaar werd er in Nederland 22.593 keer aangifte gedaan van gestolen elektrische fietsen. Dit is een kwart meer dan in 2020 en zelfs driekwart meer dan in 2019. Oppassen geblazen dus, als je eigenaar bent van een elektrische fiets. Om diefstal te voorkomen is het goed om te weten welke methodes de dieven gebruiken. 

Poolse sleutel

Wat je op dit moment veel hoort is dat dieven gebruik maken van een zogenoemde ‘Poolse Sleutel’. Dit is een loper die nu al een aantal jaar op de markt is. Met deze loper kunnen de fietsendieven in een aantal seconden jouw ringslot (oftewel het enkel slot) open maken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. 

Als je een nieuwe fiets koopt is de kans wel kleiner dat de fietsendieven deze loper kunnen gebruiken. Elke fietsenfabrikant maakt namelijk hun eigen sloten en passen deze constant aan. Dit is uiteraard geen garantie want ook dieven kunnen hun loper een ‘update’ geven.

Wat kan je doen om diefstal te voorkomen?

Zet om te beginnen altijd je fiets dubbel op slot. Dus niet alleen met een ringslot maar ook met een kettingslot aan een paal, een boom of fietsenrek. Denk niet dat het stallen van je fiets in een schuurtje de absolute oplossing biedt, er is namelijk ook een enorme stijging te zien van fietsdiefstallen in schuurtjes.

Wanneer biedt een verzekering dekking voor diefstal van de fiets?

Allereerst dien je een fietsverzekering afgesloten te hebben voor jouw fiets waarin expliciet ook de diefstaldekking in is meegenomen. Afhankelijk van de verzekeraar en het soort fiets dient er een ART slot aanwezig te zijn van een bepaalde categorie. Controleer altijd goed bij jouw verzekeraar welk ART slot voldoet aan de eisen. ART sloten vind je op www.stichtingart.nl            

Doe verder altijd gelijk aangifte bij de politie wanneer jouw fiets gestolen is, dit is namelijk ook altijd een vereiste vanuit de verzekeraar.

Heb je vragen? Of wil je de mogelijkheden bekijken voor het verzekeren van jouw fiets? Neem dan contact met ons op!

Bron: Fietsen stelen was nog nooit zo gemakkelijk met de ‘Poolse Sleutel’ – LINDA.nl
E-bikebezitter vogelvrij: diefstal stijgt explosief, aangiftes gewone fietsen halveert | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl