HELP! Mijn gegevens zijn gelekt!

Het is niet meer de vraag óf maar wánneer jouw persoonlijke gegevens worden buitgemaakt in een hack. Het was bijvoorbeeld de afgelopen weken groot nieuws: Van ruim 5,4 miljoen Nederlanders zijn gegevens buitgemaakt bij een hack op Facebook. Deze gegevens worden nu online verkocht aan allerlei kleine en grote criminelen die hiermee gaan proberen om bij jou geld af te troggelen. Techjournalist Daniël Verlaan schreef hier een zeer interessant en leerzaam boek over: ‘Ik weet je wachtwoord’.

Wat gebeurt er met jouw gestolen gegevens?

Iemand die jouw gegevens heeft ‘gestolen’ kan zich daarmee voordoen alsof hij jou is. Online gaat dat makkelijker dan in het echt natuurlijk. Stel je eens voor dat deze persoon een lening of krediet afsluit op jouw naam maar dat het geld wordt overgemaakt naar een bankrekening van hemzelf? Dan wordt jij verplicht om te betalen, maar het geld is nergens meer te bekennen. 

Zolang slechts je e-mailadres of je telefoonnummer is buitgemaakt is er nog niet heel veel aan de hand. Maar hackers verkopen vele duizenden lijsten met namen, adressen, wachtwoorden, etc. Als ze in de ene lijst jouw e-mailadres buitmaken en in een volgende jouw geboortedatum etc, etc. Dan komt er een keer een moment dat zij voldoende informatie van je in handen hebben om jou ook daadwerkelijk kwaad te doen. 

Kun je dit oplossen?

Je gegevens ‘terughalen’ of verwijderen van zo`n lijst is helaas vrijwel onmogelijk. Je kunt er wel voor zorgen dat deze gegevens niet meer actueel zijn. Zorg dat wachtwoorden regelmatig worden vervangen én dat ze moeilijker worden. Als ik bijvoorbeeld aan de Julianastraat 30 woon is het wachtwoord ‘Julianastraat30’ teveel voor de hand liggend. Maak van je wachtwoord een zin: ‘Wij wonen hier sinds 1996’. Zo`n zin zal een hacker nooit van zijn leven raden, maar is voor jou makkelijk te onthouden. 

Een andere tip: Schrijf je wachtwoord ook ergens op. Bijvoorbeeld achterin een telefoonklapper. Als je je wachtwoorden opslaat op je PC ben je deze natuurlijk kwijt op het moment dat je PC gehackt is. Voor het dagelijks gebruik is het verstandig om een digitale kluis te maken voor je wachtwoorden. Hoe je dat het beste kunt doen lees je hier: De wachtwoordmanager: een digitale kluis voor al je… | Alert Online

Is verzekering mogelijk?

Verzekeringen helpen slechts in beperkte mate tegen deze vormen van fraude. Als de dader niet bekend is kun je hem of haar ook niet aansprakelijk stellen namelijk. Een rechtsbijstandverzekering kan jou helpen om onder een betalingsverplichting uit te komen bij een bank of geldverstrekker als blijkt dat je niet zelf deze rekening of krediet hebt afgesloten, maar zal de schade niet kunnen verhalen. 

Als laatste sluiten we af met een link naar een website waar je kunt zien of jouw e-mailadres al eens is buitgemaakt in een hack: www.haveibeenpwned.com

Twijfel je of iemand zich (online) voordoet alsof hij jou is? Laat dit dan aan alle instanties om je heen weten, zo ook aan ons! Liever voorkomen dan genezen. Roept dit artikel vragen bij je op? Bel of mail ons gerust, we helpen je graag!