Het belang van een overlijdensrisicoverzekering

In het verleden werd het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering door hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. Sloot je dus een hypotheek af voor de aankoop van een woning, moest je daarbij verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Die verplichting vanuit hypotheekverstrekkers is sinds een aantal jaar komen te vervallen.

Waarom is een overlijdensrisicoverzekering belangrijk?

Dat een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is, zegt niets over de noodzaak van een dergelijke verzekering. In veel gevallen wordt een hypotheek gebaseerd op basis van twee inkomens. Als een van beide partners komt te overlijden vervalt er dus ook een inkomen waar de hypotheek op is gebaseerd. Dit kan voor grote financiële problemen zorgen voor de nabestaande. Problemen waar je duidelijk niet op zit te wachten na het verlies van je partner. 

Voorbeeld:
Jan en Ans kopen gezamenlijk een nieuwe woning en sluiten hiervoor een hypotheek van € 300.000,-.
Jan werkt fulltime, Ans werkt parttime zodat ze er meer kan zijn voor hun beide kinderen van 3 en 6.
Voor het afsluiten van de hypotheek waren beide inkomens benodigd. 

Door een noodlottig ongeval komt Ans te overlijden en blijft Jan alleen achter met de twee kinderen.
Omdat de zorg voor de kinderen natuurlijk gewoon doorgaat is Jan minder gaan werken.

In dit voorbeeld komt dus het inkomen van Ans te vervallen en dat van Jan gaat omlaag doordat hij minder gaat werken. Er ontstaat dus een situatie waarin Jan de hypotheeklasten nauwelijks nog zal kunnen betalen. 

Hadden Jan en Ans wel een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, had de financiële situatie van Jan er heel anders uit gezien.
Hij had met een eventuele uitkering vanuit de verzekering namelijk de hypotheek (deels) kunnen aflossen waardoor de maandlasten dalen. Hij had er ook voor kunnen kiezen om het bedrag te gebruiken als aanvulling op het inkomens tekort.

Ook bij een huurwoning

Het voorbeeld van Jan en Ans toont exact het belang aan van een overlijdensrisicoverzekering.
We hadden dit voorbeeld echter ook kunnen geven waarbij Jan en Ans in een huurwoning wonen.
Ook dan was er een groot financieel probleem ontstaan voor de nabestaande en zouden de huurlasten mogelijk een probleem kunnen worden.

Maatwerk

Voor welk bedrag je dergelijke overlijdenrisicoverzekering zou moeten afsluiten is echt maatwerk.
Dit hangt uiteraard af van de gezinssituatie, de woonlasten, de toekomstige situatie van de achterblijvende partner etc. 
Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar welk inkomen er overblijft, in hoeverre wordt dit aangevuld vanuit een nabestaande pensioen. 

Het is niet altijd het leukte onderwerp, bedenken dat je partner komt te overlijden.
Je wilt dit echter wel geregeld hebben voordat je te bent!
Onze adviseurs gaan daarom graag het gesprek aan om te zien wat in jouw situatie de best passende oplossing is.