Het verzekeren van jouw elektrische fiets

Tegenwoordig is het hartstikke populair om in plaats van de auto de fiets te pakken. Het is niet alleen leuk maar ook heel gezond! Voor de lange afstanden is het alleen soms best prettig om een beetje ondersteuning te hebben bij het fietsen. De elektrische fiets is niet meer uit ons gezichtsveld weg te denken. Een elektrische fiets is over het algemeen een behoorlijke aanschaf en je wilt natuurlijk niet dat er iets mee gebeurt. Helaas heb je het niet altijd voor het zeggen, dus misschien is het verstandig om jouw fiets te verzekeren. In dit artikel leggen we je daar graag wat meer over uit.

Waarom zou je jouw fiets verzekeren?

Helaas wordt 1 op de 10 nieuwe elektrische fietsen gestolen. Dit is gezien de aanschafprijs op zijn zachtst gezegd niet prettig. Daarbij is het ook zo dat wanneer je door een valpartij met je elektrische fiets kosten oploopt, deze vaak aanzienlijk hoger liggen dan bij een gewone fiets. Dit komt vooral doordat de elektronische onderdelen (denk aan: motor, fietscomputer of accu) kwetsbaar zijn bij schade. Maar ook door regen kan je fiets beschadigen, de e-bike is namelijk niet waterdicht.

Waar kan je jouw fiets tegen verzekeren?

Nu duidelijk is wat de reden zou kunnen zijn om jouw fiets te verzekeren, is het natuurlijk niet geheel onbelangrijk om te weten waartegen je de fiets kunt verzekeren. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden in grote lijnen de volgende opties aan:

  • Een basisverzekering die enkel diefstal dekt;
  • Een uitgebreidere verzekering die zowel diefstal als schade dekt.

Het is uiteraard ook mogelijk om de fiets naast bovenstaande opties, aanvullend te verzekeren. Denk hierbij aan het verzekeren van de accessoires, pechhulp, ongevallen of rechtsbijstand. De voorwaarden tussen de verzekeraars verschillen logischerwijs van elkaar. Indien je een verzekering wilt afsluiten is het belangrijk om niet alleen de dekkingen, maar ook de voorwaarden goed te vergelijken. Mocht je hier zelf niet uitkomen of er geen tijd voor hebben, dan helpen wij je uiteraard graag verder!

Wettelijke aansprakelijkheid

De elektrische fiets dient net als bij een gewone fiets verplicht op het fietspad te rijden. Er is echter wel een aanzienlijk verschil tussen deze twee. Een elektrische fiets wordt met behulp van elektriciteit ondersteund, de fiets wordt dus mechanisch aangedreven en om die reden is de elektrische fiets wettelijk gezien een motorrijtuig. 

Sinds een aantal jaren is het niet meer verplicht om de elektrische fiets te verzekeren. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat jij als bestuurder van deze fiets schade veroorzaakt aan een ander en dus aansprakelijk bent hiervoor. Het is dus verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wat handig is om te weten is dat de wettelijke aansprakelijkheid van de elektrische fiets onder de dekking valt van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Het is dus niet nodig om voor schade die jij op je elektrische fiets aan een ander veroorzaakt een aparte WA-verzekering af te sluiten. Twee vliegen in 1 klap, hoe makkelijk is dat?

Hoverboards 

Ter afsluiting van dit artikel nemen we een zijweg naar een ander opkomend voertuig, namelijk: hoverboards. Hoverboards zijn tegenwoordig erg populair onder kinderen en jongeren. Het is verboden om met deze voertuigen op de openbare weg te rijden. Maar wat gebeurt er nou als jouw kind schade veroorzaakt met een hoverboard en hoe zit dat precies met de verzekeringen? Wat veel mensen niet weten is dat er helaas geen speciale verzekeringen zijn voor dit soort voertuigen en de kans is ook niet erg groot dat die er op korte termijn gaat komen. Je valt hierbij op het gebied van verzekeren eigenlijk precies tussen wal en schip. Enerzijds is het namelijk niet mogelijk om een verzekering af te sluiten, omdat hoverboards afgekeurd namelijk zijn als motorvoertuig en anderzijds zijn hoverboards ook niet via een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd, omdat het in de basis gaat om een schade door een motorvoertuig. 

Wil jij meer weten?

Zo zie je maar dat er tussen elektrische fietsen, gewone fietsen en elektrische voertuigen als hoverboards veel verschil zit, met betrekking tot het verzekeren er van. Ben jij benieuwd wat een fietsverzekering jou maandelijks kost? Wij kijken graag naar de verschillende mogelijkheden, waarbij wij rekening houden met jouw type fiets en gewenste dekking. 

Wij zijn bereikbaar via verzekering@stargroup.nl of telefonisch via het nummer: 0318-672767