Hoe verzeker je zonnepanelen

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun daken, tegen gevels, maar zelfs ook in de tuin op de grond. De overheid stimuleert dit zelfs middels een subsidieregeling, btw-teruggave en aantrekkelijke aanschafleningen. Met zonnepanelen kun je jouw eigen stroom opwekken, maar ook je energierekening verlagen. Misschien vraag je je af, is mijn dak wel geschikt, wat levert het op én wat kost het mij?

Zoals je misschien al kunt bedenken, brengt het (laten) installeren, het hebben en het gebruik van de zonnepanelen ook weer nieuwe risico’s en verzekeringsmogelijkheden met zich mee. We zetten eerst de voor- en nadelen voor je op een rijtje en daarna vertellen we je meer over het verzekeren van jouw zonnepanelen.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Besparen op je energiekosten
  • Beter voor het klimaat 
  • Een duurzaam huis heeft vaak een grotere woningwaarde 

Nadelen

  • Minder energieopbrengst 
  • The looks van je huis veranderen
  • In sommige gevallen zal je meterkast moeten worden aangepast  

Risico’s 

Helaas is het hebben van zonnepanelen niet zonder risico, in de media verschijnen regelmatig berichten over schades die ontstaan in en worden veroorzaakt door zonnepaneleninstallaties. Meestal ligt de oorzaak hiervan niet in de zonnepanelen zelf. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen het ondeskundig plaatsen, installeren en aansluiten. 

Bijvoorbeeld als de zonnepanelen loslaten doordat ze tijdens de installatie beschadigd zijn door vallend gereedschap, maar ook als de zonnepanelen lekkages veroorzaakt in het dak of bij een hevige storm wegwaaien doordat ze niet goed zijn vastgezet. 

Schade aan de zonnepanelen verzekeren

Veel verzekeraars kiezen er voor om de dekking voor zonnepanelen standaard op te nemen in de voorwaarden, dit is echter nog niet overal zo. Het is dus altijd van belang om even contact met ons op te nemen om jouw specifieke situatie te bespreken, het kan zijn dat er iets gewijzigd zal moeten worden in de polis. 

Zijn de zonnepanelen niet verzekerd, dan kan een schade een enorme invloed hebben op jouw portemonnee. Daarbij is het zo dat als de zonnepanelen zijn meeverzekerd,  de schade door fouten bij het installeren en/of onderhoud ervan vaak is uitgesloten.

Schade aan anderen verzekeren

Als er schade bij derden is ontstaan als gevolg van een gebrek aan je zonnepanelen, dan ben jij als eigenaar aansprakelijk voor deze schade. Ook op het moment dat je niet wist of had kunnen weten van het betreffende gebrek. Jij, als eigenaar van de woning en de bijbehorende zonnepanelen, kan nu aansprakelijk gesteld worden. Om onder andere die reden kan het van belang zijn een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Wil jij weten of je dekking hebt in een specifieke situatie, vraag het ons gerust! Lang niet iedere schade aan of ontstaan door zonnepanelen is standaard meeverzekerd. Samen kunnen we kijken of jij een aanvullende dekking nodig hebt, of de zonnepanelen al verzekerd zijn en waar jij als eigenaar op moet letten. 

Subsidie of lening

Wil jij weten of je subsidie of een lening kunt krijgen voor het verbeteren van jouw huis? Klik dan hier:Energiesubsidiewijzer: vind eenvoudig subsidies en leningen | Verbeterjehuis

Ben jij nou benieuwd of jouw verzekering voldoende dekking biedt? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!