Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Vijf jaar geleden betaalde je gemiddeld zo’n € 250.000,- voor een huis, nu is dat al snel een ton meer! De kans bestaat hierdoor dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen.

Dit komt doordat de rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat uit een basisrente en een rente-opslag. Dit geldt vooral voor hypotheken zonder NHG. In veel gevallen betaal je de rente-opslag al als jouw hypotheek hoger is dan 40% of 50% van de koopprijs.

Lager tarief

Hoe meer je hebt geleend voor je huis, hoe hoger de rente-opslag. Als je jouw huis voor 100% (of meer) gefinancierd hebt met een hypotheek, dan kan die opslag al oplopen tot 0,6%. Op een hypotheek van € 250.000,- betaal je dan bijvoorbeeld € 1.500,- extra rente per jaar.

Die verhouding verandert wanneer jouw huis meer waard is geworden door de marktontwikkelingen, of als je hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen en/of als je hebt afgelost. Dan kan het zo zijn dat de rente-opslag in een lager tarief valt. Zo kun jij besparen op je hypotheekrente.

Wat moet je doen?

  • Ten eerste moet je weten of en hoeveel rente-opslag je betaalt en hoeveel je kunt besparen. Vaak kun je dit terugvinden op de website van de geldverstrekker.
  • Bekijk vervolgens de voorwaarden van je hypotheek. Hier kun je lezen of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen.
  • Ook belangrijk om te weten is hoeveel je huis waard is. De WOZ-waarde is een goede richtlijn, maar loopt altijd een jaar achter. Vooral in deze tijd, waarin huizenprijzen hard stijgen, kan het lonen om je huis opnieuw te laten taxeren. Hier zitten wel kosten aan verbonden.
  • Als je jouw huis wilt laten taxeren, heb je verschillende mogelijkheden. Via internet kun je bijvoorbeeld al voor een paar tientjes een taxatierapport laten maken. Helaas is het zo dat lang niet alle banken dit accepteren. Dan zul je een taxateur in de arm moeten nemen en dat is al gelijk een stuk duurder. Toch kan het wel interessant zijn om hierin te investeren, aangezien je de kosten uiteindelijk weer terug verdient.
  • In de meeste gevallen zul je zelf contact moeten zoeken met de bank om de verlaging door te laten voeren. Maar dit kun je uiteraard ook aan ons vragen! We helpen jou hier graag bij.

Meer informatie

Wil je weten of jij kunt besparen op je hypotheek door de rente-opslag te verlagen maar kom je er niet helemaal uit of heb je geen tijd om het uit te zoeken? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.! Je kunt ons altijd even bellen of mailen.