Is verduurzamen in de toekomst nog wel een vrijwillige keuze?

Verduurzamen wordt een steeds prominenter onderwerp. Momenteel is er sprake van een vrijwillige keuze om de woning wel of niet aan te pakken. Je hebt kunt dus nog steeds zelf beslissen of je jouw huis wilt verduurzamen ja of nee. Maar hoe zit dat eigenlijk in de toekomst? Blijft het een vrijwillige keuze?

Subsidies en duurzaamheidshypotheken

Het verduurzamen van woningen wordt gestimuleerd met subsidies die verkregen kunnen worden onder bepaalde voorwaarden. Naast subsidies werken bepaalde geldverstrekkers ook mee aan een betere wereld. Zij bieden speciale duurzaamheidshypotheken aan. Vaak kan dan tegen gunstige voorwaarden een woning verduurzaamd worden. Vooral de rente bij deze duurzaamheidshypotheken is lager dan de gebruikelijke marktrente. 

Verduurzamen minder vrijblijvend

Buitenom de vrijblijvende stimuleerde maatregelen wil de politiek verduurzamen minder vrijblijvend maken. Zo wordt er in de Europese Unie gesproken over het verbieden van woningen met een G- energielabel per 2030. Drie jaar later zal het F-label ook volledig verdwenen moeten zijn. Naast de opgevoerde politieke druk wordt het verduurzamen verder gestimuleerd door de hoge gas- en energieprijzen. Daardoor worden huiseigenaren met een slecht geïsoleerd huis maandelijks geconfronteerd met hoge energierekeningen.

Wat te doen?

Al met al zijn er genoeg ontwikkelingen omtrent het verduurzamen. Ons advies is om niet te wachten totdat duurzaamheid de norm wordt. Maak nu gebruik van de stimulerende initiatieven en zorg er daarmee voor dat alles goed voor elkaar is. 

Wil jij meer weten over de mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op, om vrijblijvend over de mogelijkheden te praten.