Isoleren van je woning

Wil je beginnen met het verduurzamen van je woning? Hiermee kan je verschillende kanten op. In dit artikel gaan we het hebben over de isolatie van je woning.

Betere isolatie zorgt voor een comfortabel huis, een lagere energierekening en het is beter voor het milieu. Toch is 75% van de Nederlandse woningen slecht geïsoleerd. Dat is erg jammer, want het isoleren van je huis kan toch erg voordelig uitpakken. 

Hoeveel je kan besparen hangt af van een aantal zaken. Zo is het handig om te weten of je huis al is geïsoleerd en hoe dit is gedaan. Daarnaast is het van belang om te weten hoe jij je huis verwarmd. Ook hangt het natuurlijk ook af van wat voor woning je hebt, en wat voor verduurzamingsmaatregelen je gaat nemen. Wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen gaat invoeren, kan je hiervoor subsidie krijgen. Zo kan je tot wel 20 procent op de kosten besparen. 

Het eerste wat we je aanraden om te doen is natuurlijk uitzoeken wat je kunt verbeteren aan jouw woningisolatie. Een goede website om hier inzicht in te krijgen is verbeterjehuis.nl. Kom je er zelf niet uit? Dan kan je altijd een onafhankelijk energieadviseur inschakelen om een kijkje te nemen. 

Het investeren in spouwmuurisolatie is erg gunstig. Dit geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 11 procent rente! Maar ook dakisolatie, vloerisolatie en HR++ glas hebben een goed rendement. 

 Wat voor opties zijn er?

Er zijn veel mogelijkheden om je huis beter te isoleren. Hieronder sommen we ze even voor je op.

 • Isoleren spouwmuur
 • Isoleren (schuin) dak
 • Isoleren vloer
 • HR++ glas
 • Triple glas

Subsidie, hoe zit dat?

Je kan subsidie krijgen wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Wanneer dit het geval is kan je tot ongeveer 20% subsidie krijgen. Ga je dat doen? Dan kan je ook nog subsidie krijgen voor extra energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan een isolerende voordeur, of maatwerkadvies.

Een dergelijke subsidie bedraagt maximaal 10.000 euro. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je eigenaar bent van het huis en er ook zelf woont.  Ga je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kan je nog een bonussubsidie krijgen.

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) is landelijk geregeld. Wel kan je deze subsidie combineren met andere subsidies die bijvoorbeeld vanuit de gemeente komen. 

Wel zijn er een aantal verdere voorwaarden verbonden aan het aanvragen van isolatiesubsidie. Deze zijn als volgt:

 • De isolatiemaatregelen zijn aangevraagd voor maatregelen die op of na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.
 • Je laat twee of meer maatregelen uitvoeren
 • Isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden
 • Per woning krijg je maar een keer een SEEH-subsidie. Vraag daarom alle maatregelen in een keer aan. Heeft de vorige eigenaar al een SEEH-subsidie voor deze woning aangevraagd? Dan kan je geen subsidie meer krijgen. 
 • Je vraagt subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn.
 • De maatregelen moeten uitgevoerd zijn door een bedrijf, en niet zelf gedaan zijn.
 • Voor elke maatregel geldt dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren, dit hangt af van het type woning. 

Meer informatie kan je vinden op rvo.nl, maar je mag ook gerust contact met ons opnemen om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning.