Je woning willen verbouwen door achterstallig onderhoud

Heb je achterstallig onderhoud? Dan kan je je woning gaan verbouwen. Zorg voor een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld na over de kosten, risico’s en de financiering. Daarmee voorkom je problemen achteraf. 

Achterstallig onderhoud, wat nu? 

Wanneer je achterstallig onderhoud hebt, dan is dat nadelig voor de waarde van je woning. Een woning die er netjes bij staat is meer waard dan een woning waar het een en ander aan mankeert. Misschien is het dak wel toe aan vervanging of zijn je funderingen ingezakt. Al met al kan het een hoop geld kosten om je woning te voorzien van goed onderhoud.  

Een verbouwing financieren 

Je kan een verbouwing op meerdere manieren betalen. Hoe je betaalt, is afhankelijk van je situatie. Misschien heb je genoeg spaargeld? Of moet je geld lenen via een lening? Misschien is oversluiten van de hypotheek een goed idee.  

Is oversluiten van mijn hypotheek een goede optie? 

Absoluut! Gezien de huidige (lage) hypotheekrentes kan het ook lonen om de gehele hypotheek over te sluiten en daarbij de verbouwing mee te financieren. Mogelijk zal dit niet eens, of nauwelijks een verhoging in de maandlasten op leveren.  
Door de verbouwing zal je woongenot uiteraard wel behoorlijk omhoog gaan! 

Wat kan ik doen met mijn spaargeld? 

De verbouwing betalen met spaargeld is vaak het meest voordelig. Het ligt wel aan de verbouwkosten en de hoogte van je spaargeld. Is je spaargeld meer dan € 30.360 (per partner), dan is het zeker interessant je spaargeld te gebruiken. Je betaalt namelijk belasting over dit spaargeld wanneer het boven dit bedrag uitkomt terwijl de vergoeding op spaargeld heden nihil is.  

Wat als ik mijn hypotheek verhoog? 

Je kan de verbouwing ook betalen met een uitbreiding van de hypotheek. De gelden zullen in een bouwdepot gaan bij de bank zodat je met bonnen/facturen de declaraties kan indienen bij de bank.  In 2020 mag je tot 100% van de marktwaarde ná verbouwing lenen. Voorbeeld: Stel je hebt een huidige hypotheek van € 250.000,- en wenst voor € 50.000,- te verbouwen, dan dient de marktwaarde minimaal € 300.000,- te bedragen. 

Tip: Je kan bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwe woning de hypotheek al voor een hoger bedrag bij de notaris laten inschrijven dan je leent. Voor een verbouwing hoef je dan geen extra kosten notariskosten te maken voor de uitbreiding van de hypotheek. 

Kosten voor een extra hypotheek 

Voor de tweede hypotheek moeten kosten worden betaald zoals, taxatiekosten, advieskosten, notariskosten en NHG kosten (afhankelijk van de hoogte van de hypotheek). Deze kosten zijn wel eenmalig fiscaal aftrekbaar. 

Oversluiten is op dit moment dé manier om jouw verbouwing, en zo jouw wensen, te realiseren.  Om de verbouwing te kunnen realiseren kan het nodig zijn om de hypotheek te verhogen, normaal gesproken zullen dan ook jouw maandelijkse kosten stijgen. Oversluiten kan hierin een oplossing bieden. Door het oversluiten van de hypotheek dalen namelijk jouw maandelijkse lasten waardoor de verhoging soms niet eens voelbaar is!

Meer weten over oversluiten? Klik hier!

Liever direct een afspraak maken om jouw persoonlijke situatie eens goed door te nemen?

Maak een afspraak