Jouw woning met een rieten dak verzekeren?

Je weet het zeker, dit is de woning van jouw dromen. Helemaal compleet met een mooi rieten dak. Nu alleen nog even de woning verzekeren en alles is geregeld. Maar weet je wel dat er maar weinig verzekeraars zijn die woningen met rieten daken accepteren? En dat het bepalend is wat voor soort rieten dak je hebt?

Wanneer je een woning wil kopen met een rieten dak, of als je al een woning hebt met een rieten dak, dien je met een aantal zaken rekening te houden.

Rieten daken heb je in drie vormen: een traditioneel rieten dak, een geschroefd rieten dak of kunstriet. Wij leggen je in dit artikel kort uit wat het verschil is.

Traditioneel rieten dak

Een traditioneel rieten dak is een dak waarbij het riet rechtstreeks op de riet- of panlatten gebonden is. Je kan het dak herkennen doordat het riet vanuit de binnenkant van de woning goed te zien is. 

Veel verzekeraars hebben geen mogelijkheden voor het verzekeren van woningen met traditionele rieten daken. Dit komt omdat zuurstof zich gemakkelijk kan verspreiden bij deze daken en zo kan dus ook een brand zich gemakkelijker verspreiden. 

Geschroefd rieten dak of kunstriet

Een geschroefd dak heeft een gesloten constructie zodat zuurstof zich minder gemakkelijk kan verspreiden, in tegenstelling tot het traditionele dak. Verder is kunstriet voor de meeste verzekeraars acceptabel om te verzekeren. 

Mocht je dus een rieten dak willen op je woning, kies voor een geschroefd rieten dak!

Eisen van de verzekeraar

Waar je verder rekening mee dient te houden is dat verzekeraars vaak aanvullende eisen stellen voor de dekking bij brandschade. Heb je een open haard in de woning? Dan eist de verzekeraar vaak een vonkenvanger. Deze vangt, de naam zegt het al, de vonken op die van de openhaard af kunnen springen.

Verder kan de verzekeraar ook eisen dat je een gesloten constructie bouwt in de woning zodat het vuur zich moeilijker kan verspreiden of dat je het riet brandwerend coat. Coating raden wij overigens niet aan, want het vermindert de kwaliteit van het riet aanzienlijk. 

Weinig keus

Zoals eerder gezegd zijn er maar weinig verzekeraars die überhaupt woningen met rieten daken willen verzekeren. Wanneer je een traditioneel rieten dak hebt maakt dit het nog moeilijker. Uiteraard staan wij voor je klaar om een passende verzekering voor jouw woning te vinden.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op! Dit kan telefonisch via het nummer: 0318-672767 of via het e-mailadres: verzekering@stargroup.nl