Kun je beter sparen of beleggen?

Misschien denk jij er ook wel eens over na. Kun je beter sparen of beleggen? In dit artikel gaan wij in op de afwegingen die gemaakt kunnen worden om te gaan beleggen of om juist te gaan sparen. 

Het woord sparen komt regelmatig terug in de berichtgevingen. Zo werd opgemerkt dat Nederlandse huishoudens fiks hebben gespaard tijdens de coronacrisis. Door de lockdowns waren winkels en horeca gesloten en zo waren er weer minder mogelijkheden om geld uit te geven. Hierdoor groeide de hoeveelheid spaargeld vooral bij gezinnen met een bovenmodaal inkomen. Buitenom het spaargedrag kwam de spaarrente ook regelmatig voorbij. Zo is er grote discussie over de negatieve spaarrente. Vooral door de negatieve spaarrente zijn mensen snel geneigd om te kiezen voor beleggen, maar is dat altijd wel zo verstandig?

Wat levert beleggen je op?

Beleggen levert meer rendement op dan sparen. Dit betekent dus dat je met beleggen meer winst kunt maken. Het brengt echter ook meer risico met zich mee. De afgelopen jaren zijn de koersen aanzienlijk gestegen, maar er komt vroeg of laat een moment dat er een correctie plaatsvindt. Het is niet erg als deze correctie ingecalculeerd is. Echter ziet het overgrote deel van de particulieren onvoldoende de gevaren in.

Sparen is altijd verstandig

De spaarrente is momenteel laag of zelfs negatief en toch is het belangrijk om spaargeld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Het is echter een kwestie van goed evenwicht tussen beleggen en sparen. Om verstandig te beleggen dient er ook voldoende spaargeld aangehouden te worden voor onvoorziene tegenvallers. Op die manier wordt voorkomen dat beleggingen in een slechte tijd noodgedwongen tegen een lage koers verkocht moeten worden. 

Dus de conclusie is..

Beleg alleen met geld wat je kan missen en houdt daarnaast altijd een buffer in de vorm van spaargeld achter de hand. Als deze regel wordt aangehouden kan beleggen een verstandige keuze zijn om op de langere termijn meer vermogen op te bouwen. 

Wil jij een keer vrijblijvend praten over het starten met beleggen, neem dan gerust een keertje contact met Stargroup op. Wij gaan graag vrijblijvend met jou het gesprek aan. Op die manier kun jij op een verantwoorde manier meer rendement uit je geld halen.