Mag ik in Nederland op een elektrische step rijden?

Misschien heb je dit jezelf al wel eens afgevraagd. Je ziet ze namelijk steeds vaker op straat rond rijden, de elektrische steps. Ze zijn natuurlijk ook erg leuk. Je kan jezelf makkelijk vervoeren, ze zijn duurzaam en niet zo zwaar als bijvoorbeeld een fiets om te verplaatsen. Misschien heb je op tijdens je vakantie ook al wel eens op zo’n step gereden. Een leuk cadeau om dadelijk bij sinterklaas/kerst aan iemand te geven of te krijgen toch? Denk er toch maar een keer goed over na want de E-steps mogen nog niet de openbare weg op.

Wat is eigenlijk een E-step?

Een elektrische step is wat hij zegt wat hij is: een step die op elektriciteit rijdt. De step rijdt vanzelf verder en beweegt zich voort door hulp van een motor, dit maakt dat de elektrische step een motorrijtuig is.

Je hebt hierin verschillende variaties in steppen. Voornamelijk in snelheid wil het een en ander wel eens verschillen. Zo heb je stepjes die tot 6 km/u gaan die speciaal voor kinderen zijn maar de maximale snelheid op een elektrische step is zo’n 20 tot 25 km/u.

Wat zegt de wet over het gebruik van de E-step?

De elektrische step wordt aangemerkt als bijzondere bromfiets waardoor hij alleen de openbare weg op mag wanneer hij voorzien is van een voertuigidentificatienummer, een verzekeringsplaatje, reflectoren en verlichting.

In praktijk voldoet vrijwel geen enkele E-step aan deze eisen waardoor ze niet de openbare weg op mogen. 

Zou de elektrische step wel de openbare weg op mogen dan moet de bestuurder minimaal 16 jaar zijn, een AM-rijbewijs hebben, een kenteken moet aanwezig zijn op de step en deze dient voor de aansprakelijkheid verzekerd te worden.

Hoe zit het verzekeringstechnisch?

Bij het gebruik van de step kan er schade ontstaan. Denk hierbij aan de step zelf, maar vooral ook aan letsel bij een ander wanneer je iemand aanrijdt. 

Normaliter zou een letselschade onder de afgesloten wettelijke aansprakelijkheidsmotorrijtuigen verzekeringen (WAM-verzekering) vallen. De meeste verzekeraars bieden echter zo’n verzekering nog niet aan of alleen maar voor een step die zich wel kwalificeert als een step die de openbare weg op mag. Wat over het algemeen dus niet het geval is bij de elektrische steps. 

Dan zou je kunnen denken aan je particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP). De AVP sluit echter schades uit die veroorzaakt zijn door een motorrijtuig. 
Een enkele AVP biedt dekking voor aansprakelijkheidsschade voor kinderspeelgoed tot 16 km/u dat door een kind wordt bestuurd. Dit verschilt echter heel erg in dekking per aanbieder. 

En nu?

Over het algemeen is er dus geen dekking voor een schade die veroorzaakt is met een elektrische step. Als eigenaar/bestuurder van de step zal je zelf de schade moeten betalen.

Uiteraard blijven wij op de hoogte van de ontwikkelingen! Zodra wij mogelijkheden zien tot het verzekeren van dergelijke elektrische steppen zullen wij jullie informeren!

Bron: https://www.impactkennis.nl/user/article/10308