Helm op je snorfiets

Moet ik een helm dragen op mijn snorfiets?

Sinds 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een goedgekeurde helm dragen. Door een helm te dragen verminder je de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Met de helmplicht moet de verkeersveiligheid worden vergroot, nog steeds is het aantal verkeersongelukken per jaar met snorscooters te groot. 

Door een helmplicht in te voeren hoopt de minister dat meer mensen overstappen op een ander, veiliger vervoersmiddel.

Voor rijden zonder helm geldt ook een boete van € 95,00 (plus € 9,00 administratiekosten). De persoon die geen helm draagt, krijgt de boete. Is de passagier onder de 12 jaar oud, dan is de bestuurder van de scooter verantwoordelijk. In dat geval krijgt de bestuurder de boete.

Draag een goedgekeurde helm op je snorfiets

Je moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen. Je herkent een goedgekeurde bromfietshelm aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speedpedelec-helm herken je aan de markering NTA 8776:2016.

Snorfiets aanpassen naar brommer

Pas je de snelheid van een snorfiets (max 25 km/u) aan naar die van een bromfiets (max 45 km/u)? Dan moet je het voertuig laten keuren. Je kunt voor deze ombouwkeuring (in de meeste gevallen) terecht bij een RDW-erkend bedrijf. Om een geel kenteken te krijgen moet je wel eerst jouw brommer laten keuren. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook wordt de technische staat van de brommer gecontroleerd. Als dit allemaal is geregeld moet ook de verzekering van de brommer worden aangepast. Een bromfiets kan en mag harder rijden dan een snorfiets. Daardoor verandert ook het risico dat de verzekeraar loopt. Voor een snorfiets die is omgebouwd naar een bromfiets moet de verzekering worden aangepast.