Negatieve rente en jouw zakelijke betaalrekening

Hoe zit het met negatieve rente als je over een zakelijke betaalrekening beschikt? Banken gaan een negatieve rente doorberekenen aan bedrijven met een noemenswaardig saldo op de spaar-betaalrekening. De grens voor negatieve rente verschilt per bank, veelal zal er vanaf 100.000 of 150.000 euro een negatieve rente betaald moeten worden. Door deze negatieve rente wordt het geld op de rekening(en) naast de inflatie extra snel minder waard. Wat zijn de alternatieven om de negatieve rente tegen te gaan? In dit artikel gaan we daar verder op in. 

Het tegen gaan van negatieve rente door spreiding van vermogen

De eerste en meest voor hand liggende optie is om het vermogen te spreiden tussen verschillende banken. Daarbij kunnen de saldo’s per rekening onder de grens blijven voor het heffen van negatieve rente. Dit is echter een tijdelijke optie, de verwachting is dat de drempel voor een negatieve rente alleen maar lager zal worden. Verder is het nadeel, dat er meer betaalpakket kosten verschuldigd zijn. Er zijn immers meer rekeningen. Doordat er meer rekeningen zijn, is het wellicht ook minder overzichtelijk voor jou als ondernemer zijnde. 

Beleggen met vermogen

Een andere optie is om met een gedeelte van het vermogen te gaan beleggen. Dit kan zowel in privé als in de holding (bij een BV) zelf. Belastingtechnisch moet worden uitgerekend wat het meest voordelig is. Mocht jij benieuwd zijn naar wat de meest voordelige optie voor jouw is, stuur Stargroup dan gerust vrijblijvend een bericht. 

Uitlenen van vermogen

Tot slot kan het ook lonend zijn om een gedeelte van het geld uit te lenen. Daardoor staat het niet meer op de rekening en wordt er ook nog een stukje rente vergoedt door de partij die het geld geleend heeft. 

Kortom er zijn voldoende opties om het geld efficiënter weg te zetten. Belangrijk om te vermelden is dat voornamelijk het beleggen of uitlenen, alleen dient te gebeuren met geld wat tijdelijk gemist kan worden door de onderneming. Het is immers wel van belang om altijd voldoende liquide middelen achter de hand te houden, voor eventuele tegenslagen. 

Contact

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen of mailen. Of neem een kijkje op onze website.