NHG-grens wordt aangepast naar €310.000,-

Aanpassing 2020

De Nationale Hypotheek Garantie stijgt jaarlijks mee met de gemiddelde verkoopprijs van woningen. In 2020 zal de garantie – die ervoor zorgt dat je restschuld wordt kwijtgescholden als je voor gedwongen verkoop komt te staan – voor het eerst boven de drie ton uitkomen, namelijk op 310.000 euro. Dat laat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) weten.

Wat doet NHG eigenlijk?

Ben je werkloos of arbeidsongeschikt en kun je je maandlasten niet meer betalen? Dan moet je waarschijnlijk je huis verkopen. Is de opbrengst niet genoeg om je hele hypotheek af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Dit valt onder de NHG. 

Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bank meer zekerheid heeft dat zij te allen tijde haar geld terugkrijgt waardoor ze een lagere rente rekent. Dit kan jaarlijks honderden euro’s schelen.

Belangrijke wijzigingen

Het is vanaf 1 januari 2020 niet langer mogelijk om een woning over te sluiten naar NHG als de marktwaarde van de woning hoger ligt dan de NHG-grens. Bijvoorbeeld: Als jouw woning op dat moment € 325.000,- waard is, en je heb een hypotheek van € 290.000,-, kom je niet meer in aanmerking voor oversluiten naar NHG. Voor woningen met een marktwaarde lager dan de NHG-grens is het nog wel mogelijk om over te sluiten naar NHG. 

Kopers die energiebesparende voorzieningen treffen kunnen deze grens zelfs nog met 6% verhogen. Zo geldt er in 2020 een NHG-grens van € 328.600,-. 

Meer weten over kopen of oversluiten onder NHG? Of benieuwd wat de aanpassingen van 2020 voor jou kunnen opleveren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!