Q&A: Schadevrije jaren

Er staat weer een nieuwe YouTube video online. Dit keer met als onderwerp: schadevrije jaren. Want hoe zit het nou eigenlijk met schadevrije jaren: hoe bouw je deze op? Wat gebeurt er met je schadevrije jaren als je een schade claimt? Wij leggen het je uit door middel van een Q&A! De video kun je onderaan dit artikel vinden. Liever lezen? We hebben de vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet:

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn, zoals de naam het al zegt, de jaren dat je geen schade hebt geclaimd en dus schadevrij gereden hebt. Per jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Als je wel schade rijdt, zak je logischerwijs terug in jaren.

Hoeveel schadevrije jaren zak ik terug bij een geclaimde schade?

Afhankelijk van de dekking op jouw auto of scooter kun je de schade claimen op jouw verzekering. Doe je dit en keert jouw verzekeraar de schade uit, dan zak je terug in schadevrije jaren met -5 jaar. Dit zorgt voor een hogere premie. Soms kan het voordeliger zijn om de schade voor eigen rekening te nemen. Het kan namelijk voorkomen dat de hoogte van de schade lager is dan de premie die je extra gaat betalen. Wij kunnen dit voor je uitrekenen! 

Wat is Roy-data? 

Roy-data is een database waarin alle autoverzekeraars de schadevrije jaren bijhouden van autobezitters. 

Hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?

Als je jouw auto met opgebouwde schadevrije jaren verkoopt en ze niet direct weer in gebruik neemt op een nieuw voertuig dan worden de schadevrije jaren opgeslagen in ‘Roy-data’. Hierin blijven ze drie jaar bewaard, na deze drie jaar komen ze te vervallen en kun je ze niet meer in gebruik nemen. 

Kan ik schadevrije jaren aan mijn kinderen geven?

Helaas is dit niet mogelijk. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om gebruik te maken van het ‘meerwielertarief’. Hiermee kunnen jouw thuiswonende kinderen met hun eigen auto gebruik maken van de korting van jouw schadevrije jaren. Dit is mogelijk tussen maximaal twee auto’s in hetzelfde pakket.

Kan ik schadevrije jaren op meer voertuigen gebruiken?

Dit is helaas ook niet mogelijk. Één setje schadevrije jaren kun je op maar één voertuig tegelijkertijd gebruiken. Stel dat jij bijvoorbeeld twee auto’s rijdt, dan kun je dus twee setjes schadevrije jaren opbouwen. Heb je schade met de ene auto, dan heeft dit geen invloed op de schadevrije jaren van de andere auto. 

Kan ik mijn setje schadevrije jaren splitsen?

Dit is helaas niet mogelijk. Een setje schadevrije jaren kan niet gesplitst worden en dient in zijn geheel gebruikt te worden. 

Kunnen ik en mijn ex-partner de schadevrije jaren splitsen na onze scheiding?

In sommige gevallen is dit wel mogelijk. Dit is geheel afhankelijk van de verzekeraar waar jouw auto als laatste verzekerd is. Middels een afstandsverklaring kan de hoofdverzekeringnemer de schadevrije jaren gedeeltelijk afstaan aan de medeverzekeringnemer. Dit kan veelal wel alleen wanneer de beide auto’s bij de huidige verzekeraar verzekerd blijven. 

Kan ik mijn zakelijk opgebouwde schadevrije jaren privé gebruiken en andersom?

Dit kan zeker. Door middel van een afstandsverklaring kunnen wij jouw zakelijk opgebouwde schadevrije jaren omzetten naar privé en ook andersom. 

Inez en Cynthia: Q&A Schadevrije jaren