Rente op leningen en spaargeld

Rente: een begrip wat je misschien de laatste tijd wat vaker voorbij hoort komen. In het nieuws of bij het koffieapparaat op werk. De rentestanden worden dan ook steeds meer in de gaten gehouden. Rente is natuurlijk van toepassing op verschillende zaken. Zo betaal je rente wanneer je geld leent. Dus ook wanneer je geld leent voor het kopen van een huis. Maar je kunt ook rente ontvangen, bijvoorbeeld rente over jouw spaargeld. In dit artikel vertellen we je meer over de huidige rente op leningen en spaargeld en wat er verwacht wordt.

Rente op een lening

De rentes voor het lenen van geld stijgen snel. Banken rekenen grotere marges dan gebruikelijk. Zo is de hypotheekrente onder NHG voor 10 jaar rentevast al doorgestegen tot boven de 4%. In 2021 stond de hypotheekrente nog op 1,6%. De verwachting is dat de rentes nog niet klaar zijn met stijgen. De Europese centrale bank heeft 27 oktober een nieuwe monetaire vergadering waarin hoogstwaarschijnlijk een nieuwe forse rentestijging wordt aangekondigd. De rentestijgingen van de Europese centrale bank, resulteren vaak in een stijging van de hypotheekrente. In december staat er nog een monetaire vergadering op de planning, waarbij ook de verwachting is dat de rente verder verhoogd wordt. 

Rente op spaargeld

De rentes op het lenen van geld stijgen momenteel sneller dan de spaarrentes. De stijging van spaarrentes komt daarentegen langzamerhand op gang. Vooral de rentes voor deposito sparen zitten in de lift. Zo is een rente van 2% al mogelijk bij een spaardeposito voor 10 jaar. De verwachting voor de spaarrente is dat deze ook gaat stijgen de komende tijd. Daardoor zullen veel spaarders wachten met het afsluiten van een 10 jaar spaardeposito. 

Wil jij meer weten over het lenen van geld of juist het wegzetten van spaargeld, neem dan gerust contact met ons op, zodat wij samen opzoek kunnen naar de beste oplossing.