Schade door winters weer

Wist je nog vorig jaar februari? Toen kregen we opeens te maken met aardig wat sneeuw. Inmiddels is het weer winter en kan het zo opeens weer gebeuren. Je kunt meer beter goed voorbereid zijn want dit soort winters weer resulteert helaas in meer verkeersongelukken en schadeclaims op de autoverzekering. Wat dekt jouw verzekering bij schade door winterse omstandigheden? Ben jij bijvoorbeeld aansprakelijk voor schade als je rijdt zonder winterbanden? En heb jij dekking voor slippen of botsen door gladheid? In dit artikel vertellen wij je hier meer over.

Dekking autoverzekering

De wettelijke aansprakelijkheid is zoals de naam als zegt, wettelijk verplicht. Met deze verzekering ben je verzekerd als je met jouw auto schade veroorzaakt aan een ander. Deze verzekering biedt dus geen dekking voor schade aan de eigen auto zelf. Deze kosten komen voor eigen rekening. 
Met een beperkt casco en volledig casco dekking verzeker je (gedeeltelijk) de schade aan jouw eigen auto. Hieronder een overzicht met de verschillende dekkingen:

Oorzaak schadeWA-verzekeringWA + beperkt cascoWA + volledig casco
Schade aan personen en eigendommen
Diefstalx
Ruitbreukx
Botsingen met dierenx
Brandx
Explosiex
Stormx
Aanrijdingen, slippen en te water rakenxx
Vandalismexx
Soort schade en dekkingen

Sneeuwballen en slippartijen

Zoals hierboven beschreven is schade aan de eigen auto alleen gedekt op de beperkt- en volledig casco dekking. Het is echter zo dat veel schades aan de eigen auto door winters weer alleen gedekt zijn op de volledig cascodekking (hierna: allrisk). Zeker met het winterse weer in zicht is het verstandig om er rekening mee te houden dat slippen of botsen door gladheid dus niet op elke dekking verzekerd is.

Storm-, hagel- en ruitschade

De schadevergoeding is in eerste instantie natuurlijk afhankelijk van de dekking die jij op jouw autoverzekering hebt. Storm-, hagel- en ruitschade is gedekt op de beperkt casco en volledig casco dekking.

Winterbanden en schade

In tegenstelling tot andere landen (onder andere Noorwegen, Zweden en Finland) zijn winterbanden in Nederland niet verplicht. In de landen waar het wel verplicht is loop je het risico op een boete wanneer je de winterbanden niet hebt. Daarnaast kan het zelfs problemen opleveren bij een schade. Ook als jij niet schuldig bent aan de schade, kunnen zij de schade schalen onder ‘grof nalatig’. Dit kan gevolgen hebben voor de uitkering. In Nederland speelt het ontbreken van de winterbanden dus geen rol, maar het aanschaffen van winterbanden is wel zeer verstandig en veilig.

Meer weten of vragen?
Wij staan je uiteraard graag te woord. Je kunt ons bereiken op 0318-672767 en verzekering@stargroup.nl. Wij helpen je graag verder!