Verduurzaming van je nieuwe woning

Heb jij een huis op het oog, en wil jij graag verduurzamingsmaatregelen nemen? Maar kan je niet direct uit eigen zak betalen? Dan is een verduurzamingshypotheek wellicht wel wat voor jou!

Verschillende geldverstrekkers bieden een vorm van een verduurzamingshypotheek aan. Je kan bij een dergelijke hypotheekvorm een hoger bedrag lenen, zodat je dit extra bedrag later kan investeren in verduurzamingsmaatregelen. 

Wat houdt het in?

Bij een reguliere hypotheek kan je tot 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Maar wanneer er sprake is van een verduurzamingshypotheek, kan je tot 106% van de marktwaarde van je woning lenen. Het extra bedrag dat je leent kan oplopen tot maximaal 25.000 euro, dit hangt wel af van de gekozen looptijd van de hypotheek en verschilt per geldverstrekker. Ook speelt je inkomen natuurlijk ook een rol. 

Een voorwaarde van een dergelijke verduurzaamhypotheek, is dat er een bepaalde periode is waarin je deze verduurzamingsmaatregelen mag uitvoeren. Bij bestaande bouw is deze periode maximaal twee jaar, voor nieuwbouw is dit maximaal drie jaar. De financiering wordt dus van tevoren geregeld, maar je hoeft niet direct te besluiten welke verduurzamingsmaatregelen je gaat nemen. Besluit je achteraf dat je (een deel van) de maatregelen toch niet laat doorvoeren? Dan wordt dit geld tijdelijk een bouwdepot. Een bouwdepot is als het ware een aparte rekening die je hebt bij de bank, die bedoeld is om de (ver)bouwkosten van je huis te betalen. 

Over het geld wat in het bouwdepot staat, kan je een rentevergoeding krijgen. Het percentage van de rentevergoeding is gelijk aan het rentepercentage dat je betaalt voor de hypotheek. Bij bestaande bouw krijg je 18 maanden na afsluiten een maandelijkse rentevergoeding, bij nieuwbouw kan dit oplopen tot 30 maanden na afsluiten. Blijft er na deze periode nog geld staan in het bouwdepot? Dan kan dit worden afgelost op je hypotheek, en wordt de lening lager. 

Een voorbeeld:

Je gaat een woning kopen met een marktwaarde van €250.000. Je wil voor €10.000 aan verduurzamingsmaatregelen nemen. Zoals je hierboven hebt gelezen kan je met een verduurzamingshypotheek 106% van de marktwaarde van de woning lenen. In dit geval is dat dus €265.000. Dit extra bedrag wat je leent is te gebruiken voor het financieren van het verduurzamen van je woning, er staat dus €15.000 euro in het bouwdepot hiervoor.

Ik heb al een koophuis

Ook wanneer je al een woning hebt, kan een verduurzamingshypotheek een goede optie zijn. Zo kan je je hypotheek ophogen, maar ook een tweede hypotheek afgesloten worden.  Maak je gebruik van een verhoogde hypotheek? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Dit hangt uiteraard heel erg af van je persoonlijke situatie.  

Welke verduurzamingsmaatregelen kan ik nemen?

Er is veel keuze in zaken die je kan verduurzamen in je woning. De volgende zaken kunnen worden meegefinancierd met een verduurzamingshypotheek:

 • Dakisolatie
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ glas
 • Energiezuinige ventilatie, inclusief hoog rendement ventilatoren. 
 • Leidingisolatie
 • Warmtepompen
 • Zonneboilers en/of zonnecellen
 • Hoogrendementsketels
 • Energiezuinige kozijnen
 • Deuren gelijkstellen met de construcie

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op! Een van onze hypotheekadviseurs kijkt graag met je mee naar de beste mogelijkheden voor jou.