VIDEO: Tijdelijke oudedagslijfrente

Timon vertelt je deze week in een nieuwe YouTube video over de tijdelijke oudedagslijfrente. De afgelopen tijd heeft hij al verschillende vormen van lijfrente uitgelicht. Ook is op ons YouTube-kanaal een algemene uitleg over lijfrente te vinden. Wil je liever lezen of dit onderwerp? Geen probleem! We zetten de belangrijkste punten over de tijdelijke oudedagslijfrente voor je op een rijtje. De video vind je onderaan dit artikel.

Wat is een tijdelijke oudedagslijfrente?

Het woord zegt het eigenlijk al: tijdelijk. Met ’tijdelijk’ wordt bedoeld dat het een lijfrente uitkering is die een minimale looptijd heeft van 5 jaar, maar de looptijd kan bijvoorbeeld ook 10 jaar zijn. Kenmerkend is wel dat de tijdelijke oudedagslijfrente over het algemeen niet langer dan 10 jaar loopt. Het kan dus wel, maar een langere looptijd wordt vaak niet gesloten. Waarom kan het nou aantrekkelijk zijn om voor een looptijd 5 jaar te kiezen? Als je een wat kleiner lijfrentekapitaal hebt en je laat dit over kortere tijd uitkeren, dan heb je een hoger/aantrekkelijker maandbedrag.

De vitale jaren van de pensionering

In de praktijk zie ik vaak dat mensen kiezen voor een uitkeringsperiode van 5 jaar. Dit gaat dan vaak om de eerste jaren van de pensionering, ofwel de vitale jaren van de pensionering. Dit is de periode dat je wellicht nog wat gemakkelijker er op uit kunt en dingen kunt doen. Dat is dan gelijk de reden waarom mensen graag tijdens deze jaren een extraatje per maand erbij willen. Maar vanaf welke leeftijd kun je de tijdelijke oudedagslijfrente uit laten keren? Dit ligt aan wanneer je lijfrente kapitaal hebt opgebouwd. Is dit na 2014? Dan wordt er vanaf je 67e uitgekeerd. Als je voor 2014 ook al kapitaal op hebt gebouwd, dan kan dit wellicht al vanaf 65 jaar worden uitgekeerd.

Meer weten?

Wil je nou meer weten over de tijdelijke oudedagslijfrente en wat dit voor jou betekent? Neem gerust een keertje contact met mij op, of met een van mijn collega’s. We bekijken dan samen jouw situatie en leveren hierin maatwerk.