Voorkom een herfstdip

Storm, regen en vallende bladeren. Het is de herfst in optima forma. Veel mensen worden er niet vrolijk van en raken er zelfs van in mineur. Maar zo af en toe laat het jaargetijde zich van zijn mooiste kant zien. Jij kunt er ook zelf wat aan doen. Met deze tips voorkom je een herfstdip.

Je kent die dagen vast wel: bij het opstaan is het nog donker en als je thuis komt van je werk, is het opnieuw donker. je wordt er niet vrolijk van. Sterker nog: vermoeidheid, lusteloosheid, een slecht humeur en sombere gevoelens liggen op de loer. Probeer onderstaande tips en je humeur klaart er van op!

Ga je herfstdip te lijf met ‘licht’

Bijvoorbeeld door lichttherapie via een handzame LED-daglichtlamp. Ook een zogenoemde daglichtwekker die het opkomen van de zon nabootst, is populair in de donkere maanden van het jaar. Zorg ook voor een goed dag- en nachtritme en houdt je daaraan vast. Zorg zeker in de herfst en winter voor acht uur slaap.

Zorg ook voor voldoende ‘echt’ daglicht

Door voldoende daglicht maakt je lichaam onder meer cortisol aan. Dit hormoon zorgt dat je wakker en bij de les blijft. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling tijdens je pauze, zodat je niet de hele dag in een donker kantoor zit. Een lange boswandeling in het weekend kan ook.

Beweeg voldoende

Bewegen maakt fit. Ga naar een sportschool, hardlopen in het bos of maak een mooie kleurrijke boswandeling. Uw hersenen maken endorfine aan. Dit werkt ontspannend en geeft nieuwe energie.

Eet winterkost

Stamppot en stoofschotels. Het is typische winterkost en dat is niet voor niets. Door de proteïnen in het eten maakt je lichaam stoffen aan die energie geven en je wakker houden. Begin de dag ook met een stevig ontbijt. Het zorgt ervoor dat je ‘motor’ goed op gang komt.

Warm aankleden

Is het guur weer en moet je toch naar buiten: kleedt je dan warm aan. Bij lage temperaturen vreet je lichaam energie om weer op temperatuur te komen. Daardoor raak je sneller vermoeid.

Verwen jezelf

Doe eens gek en verwen jezelf. Koop een goed boek, een lekkere fles wijn of een paar mooie schoenen. Je hebt het verdiend en probeer die gedachte zolang mogelijk vast te houden.

Ontspan regelmatig

Een saunabezoek, een beautydag of een verkwikkende massage. Het is niet alleen goed voor je lichaam, ook je ‘bovenkamer’ blijft er lenig van.

Heb plezier!

Ga met je partner, gezin, vrienden of familie leuke dingen doen. Sluit een boswandeling af met een kop soep of warme chocolade. Maar ook een weekendje weg, naar de film of een dag shoppen doen een mens op zijn tijd goed. Heb plezier en lach!