Welke BKR-registraties zijn van invloed op jouw maximale hypotheek?

Veel kredieten staan tegenwoordig geregistreerd bij het BKR. Maar welke BKR-registraties zijn van invloed op jouw maximale hypotheek? In dit artikel leggen we je uit welke soort registraties er zijn en op welke manier deze jou in de weg kunnen zitten bij het aanvragen van een hypotheek.

Bij een hypotheekaanvraag kijkt de bank of er kredieten geregistreerd staan bij het BKR. Indien dat het geval is, toetsen zij de lasten van deze kredieten mee. De lasten van deze kredieten zullen verrekend worden met de maximale lasten die mogen horen bij de hypotheek. Als je meer dan voldoende inkomen hebt is dit geen probleem. Het kan echter wel voor problemen zorgen als de hypotheek zonder kredieten net past. Hieronder ga ik in op kredieten die geregistreerd staan, waar veel mensen niet bij stil staan. 

Wat is de invloed van roodstand op jouw maximale hypotheek?

Roodstand mogelijkheid op de betaalrekening. Indien de mogelijkheid tot roostand aanstaat op de betaalrekening wordt het maximale roodstand saldo doorgegeven bij het BKR. Het maakt daarbij niet uit of er ook daadwerkelijk sprake is van roodstand. Het gaat puur en alleen om de mogelijkheid tot roodstand. Bij een en/of rekening zullen er zelfs twee registraties plaatsvinden. 

De invloed van een telefoonkrediet

Telefoonkrediet boven de 250 euro. Indien je een abonnement met toestel afsluit. Wordt het krediet boven de 250 euro geregistreerd bij het BKR. Je kan de registratie voorkomen door alleen een sim-only abonnement af te sluiten of het toestel direct af te betalen. 

Kredieten die niet geregistreerd worden bij BKR

Buitenom bovenstaande kredieten zijn er ook kredieten die niet geregistreerd worden bij BKR. Deze kredieten kunnen weldegelijk invloed hebben op de maximale hypotheek, de bank kan echter niet controleren of jij een van deze kredieten hebt. Het gaat in grote lijnen om de volgende kredieten:

  • Een studieschuld
  • Een lening bij familie en/of vrienden
  • Een hypotheek zonder betalingsachterstand
  • Betalingsachterstanden bij instellingen zoals, de belastingdienst, zorgverzekeraar en energieleveranciers

Vragen?

Wij hopen dat je hiermee wat wijzer bent geworden op het gebied van kredieten in combinatie met een hypotheek. Mocht jij extra vragen hebben, neem dan gerust een keertje vrijblijvend met ons contact op!