Welke zorgverzekering heb jij nodig?

Welke zorgverzekering heb jij nodig?

Het einde van het jaar nadert en dit betekent dat het weer tijd is om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen. De basiszorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dat is maar goed ook, want het betalen van zorgkosten per behandeling is ontzettend duur. Dan kun je natuurlijk wel zelf kiezen bij welke verzekeraar je een zorgverzekering wilt afsluiten. Daarnaast zijn er in de basisverzekering een aantal zaken standaard verzekerd, maar wellicht heb je ook nog een aanvullende verzekering nodig. Maar welke zorgverzekering heb jij nodig? Wij helpen je graag op weg!

Extra dekking voor de tandarts

De meeste mensen gaan een á twee keer per jaar naar de tandarts. Waar veel mensen zich in vergissen is dat deze kosten op jouw basisverzekering niet vergoed worden. Heb je bijvoorbeeld een gaatje en ben je hiervoor niet aanvullend verzekerd, dan kom deze kosten voor jouw eigen rekening. Ook jaarlijkse controles vallen niet in de basisverzekering. Gelukkig bieden zorgverzekeraars verschillende soorten aanvullende tandverzekeringen aan waardoor je onvoorziene kosten kunt vermijden. Zo zijn er tandverzekeringen die vergoedingen bieden voor kosten waarbij je kunt kiezen tussen bedragen van € 250,- tot bijvoorbeeld € 750,- per jaar. Zo is er voor ieder wat wils!  

Orthodontist en wachttijd

Aansluitend op de tandverzekering, kun je ook de kosten voor de orthodontist verzekeren. De orthodontist valt niet binnen de tandverzekering en dient dus apart afgesloten te worden. De kosten van een beugel liggen al snel tussen de € 2.000,- en € 3.000,- (afhankelijk van het type beugel en de duur van de behandeling). Zo zie je maar, het kan heel verstandig zijn om dit risico aanvullend te verzekeren. Waar je goed op dient te letten, is dat er bij veel verzekeraars een wachttijd geldt voor de orthodontie vergoeding. Dit houdt in dat je als verzekerde al een bepaalde periode premie betaald, maar in die periode nog geen recht hebt op orthodontievergoeding. Vaak is deze wachttijd een jaar. Na dat jaar kun je gebruik maken van jouw ortho-dekking. 

Aanvullend verzekeren voor de fysiotherapeut

Ook de fysiotherapeut zit niet in ons basispakket. Uiteraard is ook dit weer aanvullend mee te verzekeren. Verwacht jij bijvoorbeeld een behandeling volgend jaar waarvoor je achteraf fysiotherapie nodig hebt? Dan is het verstandig om een bepaald aantal behandelingen mee te verzekeren. Verwacht je niet per se iets bijzonders, maar vind je het wel prettig om onderverzekering te voorkomen, dan kun je vaak al vanaf 6 behandelingen opnemen in jouw aanvullende verzekering. Ga jij regelmatig naar de chiropractor? Deze is niet opgenomen in de aanvullende fysio-dekking. Dit is een aparte aanvulling die valt onder de alternatieve geneeswijzen. 

Alternatieve geneeswijzen en jouw zorgverzekering

Homeopathie, osteopathie, acupunctuur en de eerdergenoemde chiropractor zijn allemaal alternatieve geneeswijzen. Naast deze 4 zijn er natuurlijk nog veel meer. Wij adviseren je graag hierover! Alternatieve geneeswijzen worden zo genoemd om ze te onderscheiden van onze reguliere zorg.  

De basiszorgverzekering en de natura- en restitutiepolis

Voor de basiszorgverzekering hebben we twee smaken, de natura- en de restitutiepolis. Het grote verschil zit in de zorgverleners waar je terecht kunt op het moment dat je zorg nodig hebt. Bij een naturapolis worden de zorgkosten alleen vergoed, als je naar een zogenoemde gecontracteerde zorgverlener van jouw verzekeraar gaat. Doe je dit niet? Dan wordt er vaak maar een deel of helemaal niks vergoed. Bij een restitutiepolis daarentegen ben je vrij in de keuze van zorgverlener. Wat daarbij komt kijken is dat je de rekening voor de zorg eerst zelf betaalt en doorstuurt naar jouw verzekeraar. Daaropvolgend zal deze de kosten terugbetalen, mits deze binnen de dekking valt natuurlijk. Dit in tegenstelling tot de naturapolis, waar de zorgverlener de betaling onderling regelt met jouw zorgverzekeraar. Ziekenhuisopnames hoef je bij beide over het algemeen niet voor te schieten, aangezien dit vaak om zeer hoge bedragen gaat.

Meer weten of vragen?

Uiteraard staan we je graag te woord mocht je meer vragen hebben. Ook als je zelf geen zin of tijd hebt om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken, kun je bij ons terecht. Samen bespreken we jouw wensen en die van jouw familie, als je dit wenst, waarna wij het uitzoekwerk van je overnemen!