Keuzehulp: zorgverzekering 2022

De reclames op TV zijn alweer begonnen, het zorgseizoen komt er aan! Om je vast een beetje voor te bereiden op het eventueel oversluiten van jouw zorgverzekering, gaan we hier in dit artikel nader op in. Zo heb jij vast wat handvatten om straks de zorgverzekering te vinden die bij jou past!

Zorgverzekeringen zijn voor ons allemaal onderdeel van het leven. Vanaf je 18e ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dit in tegenstelling tot het gros van de overige verzekeringen. Uiteraard is het maar goed ook! Zorgkosten zijn zoals veel mensen niet weten namelijk ontzettend duur! 

Om die reden is de basiszorgverzekering voor iedereen in Nederland verplicht. Logischerwijs komt daar van alles bij kijken. Zo kun je ook een aanvullende zorgverzekering af sluiten. Maar, wat valt er nou onder de basis zorgverzekering en wat kun je aanvullend meeverzekeren? Waar kun je bijvoorbeeld terecht? 

Tandarts

De meeste mensen gaan een á twee keer per jaar naar de tandarts. Waar veel mensen zich helaas in vergissen is dat de kosten van de tandarts op jouw basisverzekering niet vergoed worden. Heb je bijvoorbeeld een gaatje en ben je hiervoor niet aanvullend verzekerd, dan kom deze kosten voor jouw eigen rekening. Ook de jaarlijkse controles vallen niet in de basisverzekering. Gelukkig bieden zorgverzekeraars verschillende soorten aanvullende tandverzekeringen aan waardoor je niet voor onvoorziene kosten komt te staan. Zo zijn er tandverzekeringen die vergoedingen bieden voor kosten waarbij je kunt kiezen tussen bedragen van € 250,- tot bijvoorbeeld € 750,- per jaar. 

Orthodontist en wachttijd

Aansluitend op de tandverzekering, kun je ook de kosten voor de orthodontist verzekeren. De orthodontist valt niet binnen de tandverzekering en dient dus apart afgesloten te worden. De kosten van een beugel liggen al snel tussen de € 2.000,- en € 3.000,- (afhankelijk van het type beugel en de duur van de behandeling). Zo zie je maar, het kan heel verstandig zijn om dit risico aanvullend te verzekeren. Waar je goed op dient te letten, is dat er bij veel verzekeraars een wachttijd geldt voor de orthodontie vergoeding. Dit houdt in dat je als verzekerde al een bepaalde periode premie betaald, maar in die periode nog geen recht hebt op orthodontievergoeding. Vaak is deze wachttijd een jaar. Na dat jaar kun je gebruik maken van jouw ortho-dekking. 

Fysiotherapie

Ook de fysiotherapeut zit niet in ons basispakket. Uiteraard is ook dit weer aanvullend mee te verzekeren. Verwacht jij bijvoorbeeld een behandeling volgend jaar waarvoor je achteraf fysiotherapie nodig hebt? Dan is het verstandig om een bepaald aantal behandelingen mee te verzekeren. Verwacht je niet per se iets bijzonders, maar vind je het wel prettig om onderverzekering te voorkomen, dan kun je vaak al vanaf 6 behandelingen opnemen in jouw aanvullende verzekering. Ga jij regelmatig naar de chiropractor? Deze is niet opgenomen in de aanvullende fysio-dekking. Dit is een aparte aanvulling die valt onder de alternatieve geneeswijzen. 

Alternatieve geneeswijzen

Homeopathie, osteopathie, acupunctuur en de eerder genoemde chiropractor zijn allemaal alternatieve geneeswijzen. Naast deze 4 zijn er natuurlijk nog veel meer. Wij adviseren je graag hierover! Alternatieve geneeswijzen worden zo genoemd om ze te onderscheiden van de reguliere zorg.   

Eigen risico

Er is voor 2022 wederom besloten om het eigen risico te behouden, namelijk € 385,-. Er is de mogelijkheid om je eigen risico te verhogen, dit zorgt voor een lagere premie. Het eigen risico kan verhoogd worden tot maximaal € 885,-. 

Natura- en restitutiepolis

Voor de basiszorgverzekering hebben we twee smaken, de natura- en de restitutiepolis. Het grote verschil zit in de zorgverleners waar je terecht kunt op het moment dat je zorg nodig hebt. Bij een naturapolis worden de zorgkosten alleen vergoed, als je naar een zogenoemde gecontracteerde zorgverlener van jouw verzekeraar gaat. Doe je dit niet? Dan wordt er vaak maar een deel of helemaal niks vergoed. Bij een restitutiepolis daarentegen ben je vrij in de keuze van zorgverlener. Wat daarbij komt kijken is dat je de rekening voor de zorg eerst zelf betaalt en doorstuurt naar jouw verzekeraar. Daaropvolgend zal deze de kosten terugbetalen, mits deze binnen de dekking valt natuurlijk. Dit in tegenstelling tot de naturapolis, waar de zorgverlener de betaling onderling regelt met jouw zorgverzekeraar. Ziekenhuisopnames hoef je bij beide over het algemeen niet voor te schieten, aangezien dit vaak om zeer hoge bedragen gaat.

Meer weten of vragen?

Rond 16-11-2021 zijn de nieuwe premies voor 2022 bekend. Uiteraard staan we je graag te woord mocht je meer willen weten over de zorgverzekeringen. Ook als je zelf geen zin of tijd hebt om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken, kun je bij ons terecht. Samen bespreken we jouw wensen en die van jouw familie, als je dit wenst, waarna wij het uitzoekwerk van je overnemen! Je kunt ons bereiken op 0318-672767 en zorg@stargroup.nl. We nemen je graag deze zorg uit handen!