Verduurzaming van je bedrijf?

Aan het nadenken over het verduurzamen van jouw bedrijf? We snappen dat het tijdens de coronacrisis misschien niet op de eerste plek staat. Toch kan het een idee zijn om hier later alsnog mee te beginnen. Verduurzamen kan op verschillende manieren. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden binnen de markt, deze zullen kort aanbod komen. Daarnaast gaan wij verder in op financieringsmogelijkheden om de verduurzaming te realiseren, subsidiemogelijkheden om de verduurzaming aantrekkelijker te maken en tot slot fiscale voordelen die van toepassing kunnen zijn bij het verduurzamen. 

Financiering

Op zakelijk gebied is het mogelijk om in jouw gemeente te controleren of zij een duurzaamheidslening aanbieden. Deze duurzaamheidsleningen zijn er in verschillende vormen, er worden uiteraard wel aanvullende eisen gesteld aan de duurzaamheidslening. Deze aanvullende eisen kunnen per gemeente verschillen. 

Mocht jouw bedrijf niet in aanmerking komen voor een duurzaamheidslening, omdat jouw bedrijf niet voldoet aan de voorwaarden of omdat jouw gemeente geen duurzaamheidsleningen aanbiedt dan zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar. Diverse banken bieden ook duurzaamheidsleningen aan. Daarbij is het belangrijk om als ondernemer de terugverdientijd van de duurzame investering te berekenen. Is het voor jouw bedrijf rendabel om duurzaamheidsmaatregelen te nemen?

Subsidie

Vanuit de overheid worden er diverse subsidies beschikbaar gesteld. Daarbij gaat het wel vaak om zeer specifieke duurzaamheidsmaatregelen. Stargroup kijkt graag met jou mee of jouw bedrijf in aanmerking komt voor één van de beschikbare subsidies en daarnaast aan welke eisen jouw bedrijf in dat geval moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. 

Fiscaal voordeel

Eerder kwam al naar voren dat de overheid verduurzaming door bedrijven stimuleert. Naast de beschikbare subsidies zijn er ook fiscaal gunstige opties beschikbaar. De meest bekende zijn de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. Deze aftrekken beperken jouw fiscale winst, daardoor ben je dus per saldo minder vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting verschuldigd. Voor de energie-investeringsaftrek geldt dat deze tevens te combineren is met de kleinschaligheidsaftrek, daarmee kan het voordeel geoptimaliseerd worden. 

Toekomstige regelgeving

Buitenom de besparing in kosten, is het natuurlijk mooi meegenomen dat jouw bedrijf vooroploopt op de toekomstige wetgeving. Daardoor hoef je straks bij stengere eisen vanuit de overheid niet meer verplicht duurzaamheidsmaatregelen nemen. Ongeacht of dat uitkomt voor jouw bedrijf. 

Is je interesse gewekt, of heb je aanvullende vragen? Neem even een kijkje op onze ‘Verduurzamen’ pagina. Of neem gerust contact met ons op, wij willen graag voor jou kijken welke mogelijkheden aanwezig zijn en daarnaast welke mogelijkheden bij jouw bedrijf passen!