Benut je jaarruimte

Voor veel zzp’ers, freelancers en mkb-ondernemers is het pensioen nog de ver-van-mijn-bed-show. Let wel: Na je pensionering moet je dan rondkomen met alleen je AOW-uitkering. Terwijl je op een fiscaal aantrekkelijke manier ook pensioen kunt opbouwen. Wilt je weten hoe?

Orders wegwerken, inkopen, administratie en acquisitie. Veel zzp’ers, freelancers en mkb-ondernemers hebben hun prioriteiten bij het draaiende houden van hun onderneming. Daarnaast heb je ook nog eens ambitieuze groeiplannen voor jouw onderneming. Logisch dat je pensioen geen dagelijks gespreksonderwerp is. 

Jaarruimte

Veel ondernemers lossen na een financieel goed jaar vaak extra af op hun hypotheek. Op die manier kunnen de toekomstige woonlasten laag worden gehouden. Toch is het belangrijk om als ondernemer alvast na te denken over jouw pensioen en alvast voorzieningen daarvoor te treffen. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling. Met die regeling zorg je voor een welkome aanvulling op je AOW-uitkering. 

Extra bedrag

Wat houdt de jaarruimteregeling in? Je mag per kalenderjaar een maximaal bedrag op uw pensioenrekening storten. De Belastingdienst benoemt dit als jaarruimte. Het bedrag is afhankelijk van je belastbaar inkomen en het pensioentekort van het voorafgaande jaar. 

Fiscaal aantrekkelijk


Jouw jaarruimte geeft je de mogelijkheid om een bedrag in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening te storten. Dit bedrag is aftrekbaar van je belastbaar inkomen en dus fiscaal aantrekkelijk. je gaat pas belasting betalen als jouw bank of verzekeraar na je pensionering gaat uitkeren. Als tweede voordeel geldt dat u na je pensionering wellicht in een lagere belastingschijf valt, en dus minder belasting betaalt. 
Voor de Belastingdienst wordt het opgebouwde saldo niet aangemerkt als vermogen, waardoor je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Goed advies belangrijk

Je hebt vast plannen voor na je pensioen: reizen, een huisje aan zee of gewoon zorgeloos kunnen genieten van je oude dag. Een goed advies nu neemt zorgen weg voor later. Wij helpen je graag.