Beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is het verschil? En zijn ze allebei even belangrijk? Je hoopt met jouw bedrijf een grote opdracht binnen te halen van een grote opdrachtgever, maar zij stellen als voorwaarde dat jij een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Waar moet je op letten? 

Bedrijfsaansprakelijkheid

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt fysieke schades aan mensen of goederen. De schades kunnen plaatsvinden binnen jouw bedrijf of door toedoen van je bedrijf of een medewerker. Elke aansprakelijkheidsverzekering wordt aangepast op de werkzaamheden die jouw bedrijf uitvoert en dekt de gevolgen van schade die ontstaat door je vaste werkzaamheden.

Zo is er bijvoorbeeld voor een restaurant dekking als iemand ziek wordt door het eten. En is de masseur verzekerd als er iemand een blessure krijgt na het masseren. Maar ook de klant die in het restaurant van de trap af valt en de voorbijganger die een reclamebord tegen zich aangewaaid krijgt zijn verzekerd.

Belangrijk is dat je aangeeft wat jouw werkzaamheden precies zijn. Jouw verzekering wordt hier op afgestemd. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je bent als timmerman niet standaard verzekerd als je bijvoorbeeld ook laswerkzaamheden uitvoert. Daarom is het zo belangrijk om dit goed te inventariseren.

Beroepsaansprakelijk

Deze verzekering dekt géén fysieke schades, maar alleen financiële gevolgschades. Hierbij gaat het veelal om adviserende beroepen. Denk aan consultants, accountants, architecten, boekhouders en marketing- en communicatieadviseurs etc.

Als blijkt dat een gegeven advies niet correct is kan dit jouw klant heel veel geld kosten. En als bijvoorbeeld de boekhouder een fout maakt in jouw belastingaangifte kan dit voor hoge kosten zorgen. Zulke gevolgschades dek je af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk, maar dat is niet het enige. Het is allereerst van belang dat je als bedrijf goede (algemene) voorwaarden hanteert en deze ook aan de klant overhandigd als ze gebruik maken van jouw diensten. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt afgestemd op de voorwaarden die je hanteert en zal dekking bieden als jij geen beroep meer kunt doen op deze voorwaarden of dat de afgesproken bedragen overschreden worden.

Verzekeren 

Meer weten of het voor jouw onderneming ook verstandig is om een beroeps- (of bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Of welke verzekering je nu precies moet afsluiten om te voldoen aan de eisen van opdrachtgever? Neem dan eens contact op met ons. Je kunt ons gerust bellen of mailen!

Samen met een adviseur kijken we hoe groot jouw risico is, of er algemene- of specifieke voorwaarden zijn die het risico beperken of uitsluiten en welke verzekering het beste bij jouw bedrijf past.