Heb jij een onderneming samen met een compagnon?

Dan moet je hier op letten! 

Een onderneming runnen met een compagnon is in veel gevallen prettig! Twee (of meer) weten nu eenmaal meer dan één. Maar er zijn ook een aantal zaken waar je op mag- of moet letten als je een onderneming runt samen met één of meerdere compagnons. In dit artikel bespreken we een aantal gebeurtenissen die zich kunnen voordoen en hoe jullie je hierop kunnen voorbereiden. 

Ziekte van een compagnon 

Je hoopt dat het jullie nooit overkomt, maar áls het gebeurd zijn de consequenties vaak aanzienlijk. Hoe ga je daarom om met (langdurige) ziekte van je compagnon? 

Het is goed om bij aanvang van de onderneming samen afspraken te maken over het doorbetalen van het loon bij ziekte van één van jullie. Spreek samen een termijn af hoe lang de onderneming de management-fee doorbetaald aan de zieke compagnon. Een notaris kan jullie hier goed bij helpen. In een standaard contract leggen jullie vast dat je voor een vaste periode de management-fee doorbetaald en dat na afloop van deze periode de aandelen van de zieke compagnon te koop worden aangeboden aan de andere compagnon(s). 

Het is verstandig om deze afspraken eens per twee of drie jaar te herzien omdat de grootte en waarde van de organisatie regelmatig kan veranderen. 

Ieder voor zich kan zijn of haar langdurige ziekte verzekeren middels een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wanneer je samen hebt afgesproken dat de onderneming één jaar de management-fee doorbetaald is het goed om de AOV hier bijvoorbeeld precies op af te stellen. Zo gaat de fee naadloos over in een uitkering. De hoogte en voorwaarden van zo`n uitkering bespreek je vooraf met onze adviseurs. Wij bekijken jouw hele financiële plaatje en sluiten een AOV af die nu bij jou past. Jaarlijks overleggen wij of deze nog bij je past of dat je wellicht aanpassingen wilt doorgeven aan je AOV. Zo ben jij altijd verzekerd van een inkomen. 

Overlijden van een compagnon 

In het ergste geval komt een medevennoot te overlijden terwijl jullie samen eigenaar zijn van een onderneming. Ook hier geldt: maak vooraf afspraken. Omdat de aandelen bij overlijden in de erfenis van de compagnon vallen kan het zijn dat je opeens me de familie moet ondernemen. Soms hoeft dat geen probleem te zijn, maar hoe groot is de kans dat een erfgenaam de werkzaamheden kan overnemen? En dat jij met hem of haar door één deur kunt? 

Door periodiek de waarde van de onderneming vast te stellen en een overeenkomstig gedeelte hiervan te verzekeren op elkaars levens voorkom je complexe situaties na een overlijden. Daarnaast neem je een verblijvensbeding op in het contract op bij de notaris waarin is vastgelegd dat de aandelen naar de compagnon(s) gaan bij overlijden en dat de compagnon(s) de erfgenamen financieel schadeloos stellen.  

Deze verzekering sluit je samen met je compagnons af. In overleg met één van onze adviseurs wordt er gekozen voor een verzekerd bedrag dat past bij de onderneming en wordt de verzekering zo aangevraagd dat deze fiscaal zo voordelig mogelijk uitvalt. 

Interesse in- of meer weten over deze verzekeringen? Neem dan eens contact op met ons voor een afspraak!