Heeft jouw bedrijfsbus wel het juiste alarmsysteem?

Als je ZZP’er bent, herken je het vast wel. Je hebt gereedschap in je bedrijfsbus liggen het is een grote angst dat je gereedschap uit de bus gestolen wordt. Of het nou op een klus is, of gewoon thuis voor de deur. Het is erg vervelend.

Gereedschap verzekeren dat in je bedrijfsbus ligt, kan met een eigen vervoerverzekering als aanvullende module bij de WA, WA-Beperkt Casco of Casco verzekering van het voertuig. De eigen vervoerverzekering of transportgoederenverzekering dekt schade ten gevolge van diefstal van gereedschap of goederen uit je bedrijfsbus. Uiteraard moet er sprake zijn van zichtbare inbraak wil de verzekeraar je een schade uitkering geven.

Eigen vervoerverzekering

De eigen vervoerverzekering of transportgoederenverzekering dekt schade te gevolge van diefstal van gereedschap of goederen uit je bedrijfsbus. Je kunt gereedschap of goederen in je bedrijfsbus verzekeren tot verschillende bedragen: €5.000,-, €10.000,- en zelfs tot €20.000,-. De premie ligt afgerond tussen de €10,- en €20,- per maand (incl. assurantiebelasting) afhankelijk van de keuze voor welk bedrag je gereedschap of goederen wilt verzekeren.

Eigen risico

Als je je gereedschap verzekerd tot €5.000,- is het eigen risico vaak €100,-. Bij verzekerde bedragen groter dan €5.000,- is het risico meestal €1.000,-, tenzij je voldoet aan de volgende preventie-eis: “Alarmsysteem” (voorheen was dit SCM klasse 2). De meeste WA-verzekerde bussen hebben dit alarm niet!

Wat wordt bedoeld met de klasse “Alarmsysteem”?

De klasse “Alarmsysteem” vervangt de oude klasse 2 SCM. De eisen van deze klasse bestaan uit een goedgekeurde startonderbreker, dubbele detectie en alarmering:
– Startonderbreker
– Omtrekdetectie
– Interieurdetectie
– Akoestische signalering door middel van een gecodeerde noodstroomsirene
– Optische signalering

Let op! Je dient aan alle eisen te voldoen. Als je het laat installeren door een KIWA/SCM installateur, dan ontvang je ook een certificaat. De verzekeraar kan hier om vragen bij schade.

Eenvoudig voorkomen van inbraak in de bedrijfsbus?

Voorkomen van diefstal is natuurlijk altijd beter. Alleen al de ellende die je hebt als je gereedschap gestolen is. Aangifte doen, verzekering inschakelen en niet te vergeten je klant afbellen voor die dag. Of je bedrijfsbus wel of geen alarm heeft, je kunt eenvoudig zelf (extra) preventiemaatregelen treffen om de kans op inbraak in je bus te verkleinen:
– Zorg ervoor dat de ladingsruimte van je bus van buiten af niet ingekeken kan worden. Plak ondoorzichtige folie op je ramen;
– Parkeer je bedrijfsbus achteruit in, bijvoorbeeld tegen een muur of dichtgegroeide struiken.
– Kan je vanuit de cabine in je laadruimte kijken? Plaats ondoorzichtige folie op het raam tussen de cabine en je laadruimte of plaats tralies.

Wil je een verzekering voor je bedrijfsbus met vervoerdekking afsluiten? Neem dan contact met ons op!