Je bedrijf is aansprakelijk gesteld, wat nu?

Als ondernemer ken je waarschijnlijk wel de risico’s van je vak. Misschien heb je al hier en daar ervaring met de gevaren voor je bedrijf die op je pad kunnen komen. Niet alles is immers gemakkelijk te overzien. Liever maak je dit natuurlijk niet mee, maar soms gaan dingen niet zoals je ze gepland had. Natuurlijk loop je niet met opzet risico, en wanneer je aansprakelijk gesteld wordt doe je dit uiteraard ook niet express. Toch?

Je bedrijf is aansprakelijk gesteld, misschien door iets wat je niet zag aankomen, of door een klein foutje. Ook kleine vergissingen hebben helaas gevolgen. Wat doe je als je aansprakelijk wordt gesteld, en iemand verwacht een financiële compensatie?

Hoe en wat?

Allereerst is het natuurlijk aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor je bedrijf. Wanneer je dit niet hebt, is het de bedoeling dat je zelf voor de schade opdraait. Let wel op: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet het zelfde als een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering! Hoewel dit wellicht logisch klinkt, denkt 1 op de 3 zzp’ers dat een particuliere verzekering dit wel dekt. Dit blijkt uit een onderzoek van Zzp Barometer.

Er is iets niet gegaan zoals je dat in gedachte had, en je bedrijf is aansprakelijk gesteld. Vaak neemt de desbetreffende persoon contact met jou of je bedrijf op om dit te regelen.

Het is van belang om dit te laten weten aan je tussenpersoon of je verzekeraar. Belangrijk is hierbij dat je (mits je dit hebt) een brief of e-mail meestuurt waar in jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld. Stuur ook eventueel bewijsmateriaal mee, denk hierbij aan foto’s of correspondentie.

De verzekeraar zal dit verder in behandeling nemen, en de schade beoordelen. Zij bepalen of dit gedekt is of niet. Hoewel het vervelend is dat iemand schade heeft opgelopen in of door jouw bedrijf, het kan zijn dat je bedrijf niet aansprakelijk is. Ook wordt er gekeken naar de polis en de situatie. Daarnaast is het van belang dat de premie betaald is. Wellicht zijn er bijzondere voorwaarden waar rekening gehouden moet worden. Wanneer hierin geen bijzonderheden te vinden zijn, wordt de schade in behandeling genomen.

Denk goed na over de risico’s die je loopt en welke verzekering(en) daar het best bij passen. Niet zeker over de verschillende verzekeringen, en wat toepasbaar is op jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op.