Jouw bedrijf en de algemene voorwaarden

Misschien zegt het je niks of misschien ben je er helemaal in thuis: de algemene voorwaarden van jouw bedrijf. In dit artikel gaan we wat verder in op het wat, waarom en hoe van deze voorwaarden. En waarom het erg verstandig kan zijn om deze zelf ook te stellen en te hanteren.

Wat zijn algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard gebruikt als een van jouw klanten iets bij je koopt, of als je een dienst levert. In de algemene voorwaarden vind je bijvoorbeeld de regels die je hanteert over de betaling, maar ook regels over:

  • De levertijd
  • Het offertetraject
  • Garantie
  • Aansprakelijkheid, waarover later meer 

Is het opstellen en hanteren van algemene voorwaarden verplicht? 

Je bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken, maar dit is wel handig en slim.
Je kunt hiermee namelijk bijvoorbeeld al een deel van het risico wat jij als ondernemer loopt en dus jouw aansprakelijkheid beperken. Hierdoor wordt gedoe en onduidelijkheid voorkomen, omdat je in de algemene voorwaarden al kan vaststellen wie er verantwoordelijk is voor welke schade, zo kunnen er geen discussies over ontstaan en dek jij (een deel van) je aansprakelijkheid aan de voorkant al af.

Het gebruik van de algemene voorwaarden

Je kunt zoals hierboven al staat een boel gedoe en onduidelijk wegnemen met goede algemene voorwaarden, maar je moet wel aan een aantal verplichtingen voldoen, namelijk:

  • De algemene voorwaarden zijn voorafgaand aan het sluiten van de dienst, of het verkopen van een product en akkoord door jouw klant.
  • De algemene voorwaarden moeten openbaar zijn, bijvoorbeeld door ze te vermelden op jouw website.

Kan ik mijn eigen algemene voorwaarden opstellen?

Dit kan, maar wil je zeker weten dat jouw algemene voorwaarden juist zijn, laat ze dan opstellen of checken door een jurist. Zo weet je zeker dat je het juiste doet!

De algemene voorwaarden en jouw verzekeringen

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, máár jouw verzekeraar kan bij bepaalde verzekeringsaanvragen wel eisen dat jij als ondernemer algemene voorwaarden hanteert. Bij het aanvragen van een offerte of een polis van één van jouw verzekeringen kunnen zij de algemene voorwaarden dan ook opvragen. Is dit in jouw geval niet mogelijk, omdat je geen algemene voorwaarden hebt? Dan kan een verzekeraar jouw aanvraag weigeren. 

Hulp nodig?

Hanteer jij op dit moment nog geen algemene voorwaarden en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Laat het ons gerust weten! Neem contact met ons via: verzekering@stargroup.nl of 0318-672767 en wij sturen je graag de goede richting op!