Kantoor online beveiligen

Jouw onderneming in het midden- en kleinbedrijf wordt voor criminelen meer- en meer interessant als doelwit voor cybercriminaliteit. Grote & internationale bedrijven hebben steeds vaker hun beveiliging op orde waardoor het voor hackers te moeilijk wordt om bij hen in te breken of data te gijzelen. In het MKB zijn er nog steeds duizenden bedrijven waar de beveiliging niet op orde is, en waar dus gemakkelijker ingebroken kan worden. 

Waardevolle informatie voor deze criminelen zijn bijvoorbeeld een combinatie van meerdere persoonsgegevens of inloggegevens. Ze proberen dan met de buitgemaakte informatie in te loggen in bijvoorbeeld Gmail. Als dat lukt is het hek van de dam en kunnen ze vanuit de mailbox meelezen, mails versturen, etc. Iets wat je absoluut wilt voorkomen. 

Maar hoe voorkom je dan dat je personeel op een link klikt die doorverwijst naar een malafide website? Of dat een bezoeker inlogt op je guestnetwerk en bij gevoelige data weet te komen?

Recent verscheen er op de pagina www.ondernemenmetpersoneel.nl een uitgebreid artikel over deze risico`s én de belangrijkste tips om deze diefstallen tegen te gaan. De beveiligingstips vind je hier:

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de risico’s op cybercrime in je bedrijf te verkleinen:

1. Geef je personeel uitleg

Informeer je personeel over de risico’s van – en maatregelen tegen – cybercrime. Organiseer een korte bijeenkomst waarin je de werknemers bewust maakt van de gevaren van cyberaanvallen.

Geef bijvoorbeeld een aantal voorbeelden van onbetrouwbare e-mails waarin door bedrijven om informatie wordt gevraagd, zodat het personeel deze berichten herkent. Een bank of verzekeraar zal bijvoorbeeld nooit via de e-mail om informatie vragen.

2. Versleutel bestanden en computers

Versleutel op kantoor de server en computers. Dit doe je door sterke wachtwoorden te kiezen, codes te gebruiken of verschillende stappen van authenticatie in te voeren.

Laat werknemers geen externe hulpmiddelen aansluiten op werkcomputers of laptops. Gebruik alleen versleutelde usb-sticks of gebruik beveiligde cloudopslag om bestanden te delen.

3. Beveilig je wifi-netwerk

Installeer nooit een openbaar wifi-netwerk in je bedrijf, maar zorg voor een goede beveiliging. Als je een kantoor hebt waar je ook klanten ontvangt, kun je een tweede wifi-netwerk voor gasten laten aanleggen. Hierdoor blijven de netwerken gescheiden en verminder je het risico op besmetting via laptops, tablets en mobiele telefoons van bezoekers.

4. Neem beveiligingssoftware

Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar om je computer en netwerk te beveiligen. Belangrijk zijn een anti-virusscanner en een firewall die externe aanvallen tegen kunnen houden. De beveiligingspakketten bieden vaak netwerkbeveiliging en bescherming tegen ransomware. De software is ook geschikt voor mobiele apparaten, zoals tablets en telefoons.

5. Gebruik een SSL-certificaat

Ter bescherming van persoons­gegevens is er voor websites het SSL-certificaat. Door middel van dit certificaat laat je klanten zien dat je website veilig is. De SSL-beveiliging slaat de persoons­gegevens versleuteld op, zodat deze bij diefstal niet uitgelezen kunnen worden. Het certificaat is te herkennen aan het slotje aan het begin van de URL-balk en de s van secure in https:// aan het begin van de URL.

6. Maak back-ups

Laat dagelijks een back-up maken van alle computers die met het bedrijfsnetwerk verbonden zijn. Dit kun je doen in een goed beveiligde cloudomgeving, zodat je bij een cyberaanval altijd recente gegevens achter de hand hebt.

Ook als je alle stappen hebt doorlopen kan het nog steeds zijn dat je slachtoffer wordt van cybercrime. De financiële gevolgen hiervan kunnen ook voor jou groot zijn. Wanneer blijkt dat er bij jou uit het systeem gegevens zijn gestolen om fraude mee te plegen kunnen gedupeerden jou hiervoor aansprakelijk stellen en vaak met succes! Deze claims kunnen aardig oplopen, zeker wanneer meerdere gedupeerden gezamenlijk een claim indienen. Een verzekering biedt dan uitkomst. Cyberverzekeringen bieden dekking tegen onder andere financiële gevolgschade. Hierover leggen onze adviseurs graag meer uit! 

Meer lezen over wat je kunt doen om jouw omgeving veiliger te maken? Kijk dan eens op op de website van Laat Je Niet Hack Maken. Ook kun je deze cursus van Google volgen.

Heb je andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons altijd even bellen of een mailtje sturen. We helpen je graag!