Liquiditeit in jouw onderneming

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf of individu in staat is om aan hun korte-termijn verplichtingen te voldoen, zoals het betalen van rekeningen en schulden. Het verwijst naar de beschikbaarheid van liquide middelen, oftewel geldmiddelen die snel en gemakkelijk kunnen worden omgezet in contant geld zonder al te veel waardeverlies.

Wat te doen met te veel liquiditeit in een onderneming?

Indien je bedrijf goed loopt kun je te maken krijgen met veel liquiditeit in jouw onderneming. In dat geval zijn er verschillende opties om meer rendement te halen uit je liquiditeit. Het stil laten staan van liquiditeit in de onderneming is veelal geen optie, omdat daarmee de koopkracht van de liquiditeit verdwijnt door de jaren heen.

Welke opties zijn er dan wel? Hieronder laten wij er een paar zien:

  • Investeren in je eigen bedrijf. Je kan ervoor kiezen om uitbreidingsinvesteringen te doen, waarmee het uiteindelijke bedrijfsresultaat hoger kan uitkomen. Ook is het wellicht mogelijk om bepaalde modernere bedrijfsmiddelen aan te schaffen, zodat er efficiënter gewerkt kan worden. 
  • Zakelijke spaarrekening of beleggingsrekening. De rentes zijn aan het stijgen. Dit geld ook voor de zakelijke spaarrekeningen. Daardoor kan het verstandig zijn om een gedeelte van je liquiditeit op een zakelijke spaarrekening te parkeren. Indien je een hoger rendement wil behalen en meer risico bereidt bent om te nemen, dan is wellicht een zakelijke beleggingsrekening een mooie oplossing. Daarmee kan een hoger rendement op de liquiditeit behaald worden. 
  • Geld lenen aan privé om de hypotheek te verlagen. Indien er in privé een hypotheek aanwezig is. Dan het interessant zijn om een gedeelte van de liquiditeit uit te lenen aan privé om daarmee de hypotheek te verlagen. Let op: dit is wel afhankelijk van je bedrijfsvorm. 

Wat is voor jou het beste?

Naast bovenstaande opties zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Wij kunnen samen met jou bekijken welke optie het beste is in jouw geval. Neem gerust een keer contact met ons op en wij helpen jou graag verder!