Zakelijk of privé lease?

Het leasen van een auto wint aan populariteit onder ondernemers. Voor een vast bedrag per maand rijd je in een betrouwbare auto en is onder meer onderhoud, bandenvervanging en verzekering geregeld. Maar lease je de auto nu zakelijk of privé? Wat is eigenlijk het verschil? 

Veel ondernemers maken de nodige kilometers om hun onderneming draaiende te houden, producten te bezorgen of klanten te bezoeken. Zonder een betrouwbare en representatieve auto bent je nergens. Aan de andere kant is het ook een kostenpost. En als ondernemer wil je de kosten uiteraard zo laag mogelijk houden. Een auto kopen of leasen? Zakelijk of privé? 

Vast bedrag

Kiest je voor leasen dan heb je meer financiële armslag omdat de auto in de boeken staat van de leasemaatschappij. Voor een vast bedrag rijd je in een goede auto en heb je geen zorgen om de kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Bij de zakelijk variant zijn de kosten bedrijfskosten, bij de privé variant betaal je de kosten uit je netto inkomen.

Bijtelling

Veel ondernemers kiezen voor de zakelijke variant. Nadeel daarvan is dat je de privékilometers moet bijhouden. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar dan krijgt u te maken met bijtelling. De Belastingdienst ziet dan jouw zakelijke leaseauto als inkomen en daarover moet je inkomstenbelasting betalen. De bijtelling is vaak 22 procent van de waarde van je auto en dat wordt bij jouw inkomsten opgeteld. Voor volledig elektrische auto’s en auto’s op waterstof gelden andere percentages.

BKR-registratie

Kies je als ondernemer voor privé lease dan heb je geen bijtelling. Je sluit immers als privépersoon een contract met de leasemaatschappij. Bijtelling van de waarde van auto is dus niet in beeld. Je kunt zelfs 0,19 cent per kilometer als zakelijke kosten opvoeren. Nadeel van de privé lease is dat je contract wordt geregistreerd bij het BKR in Tiel. 

Jouw leasebedrag wordt gezien als een lening waardoor je mogelijk in de toekomst minder kunt lenen. Je kunt bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen omdat je aan uw maximale leencapaciteit zit. Bij privé lease is de btw voor de auto niet aftrekbaar.

Financial lease

Financial lease is ook een vorm van zakelijk leasen die lijkt op het kopen van een auto of bedrijfswagen op afbetaling. Je betaalt de lening af aan de leasemaatschappij. Aan het eind van het contract koop je de auto van de leasemaatschappij voor een afgesproken bedrag.