je eerste auto kopen

Of het nou je eerste auto is of niet, het aanschaffen van een auto brengt vaak een hoop vreugde. Je kan gaan en staan waar je wilt en je bent overal veel sneller dan met het openbaar vervoer. Maar er moeten nog wel een aantal dingen gebeuren voordat je je auto gaat kopen

Waar moet je rekening mee houden

Een spannende beslissing die de vrijheid op de weg met zich meebrengt. Voordat je echter de sleutels in handen hebt, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet nemen om zorgeloos van je nieuwe voertuig te kunnen genieten.

Op deze pagina:

Geldig rijbewijs

Natuurlijk moet je een geldig rijbewijs in bezit hebben voordat je een auto koopt en daarin gaat rijden. Je eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Het ziet er hetzelfde uit als een normaal rijbewijs, maar de eerste jaren gelden er strengere regels voor beginnend bestuurders. Bijvoorbeeld voor het gebruik van alcohol. 

Kentekenbewijs

Heb je zojuist je eerste auto aangeschaft? Dan moet je de auto laten registreren op jouw naam, ook wel bekend als auto overschrijven of kenteken overschrijven. Pas dan wordt de auto officieel jouw eigendom. Hiermee ben je verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering, het regelen van APK-keuringen en het betalen van wegenbelasting. De auto overschrijven kan bij een RDW-loket of online via de RDW-website.

Hiervoor heb je nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs).
  • Voor de verkoper van de auto: het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs, of het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode.

WA-verzekering verplicht

Allereerst is het afsluiten van een WA-verzekering verplicht. Dit biedt dekking voor schade die je aan anderen toebrengt. Wil je jezelf extra beschermen, overweeg dan een WA+ Beperkt Casco verzekering. Hiermee ben je onder andere gedekt tegen diefstal, brand, storm, ruitbreuken en aanrijdingen met loslopende dieren.

Wij kunnen je helpen met zoeken naar de verzekering die het beste bij jou past.

Administratieve zaken

Na de aankoop van de auto moeten administratieve zaken worden afgehandeld. Het overschrijven van de kentekenregistratie op jouw naam is een wettelijke verplichting die bekend staat als overschrijven. Daarnaast is het noodzakelijk om een geldige APK-goedkeuring voor je auto te regelen om aan de verkeersveiligheidseisen te voldoen.

Motorrijtuigenbelasting

Het laatste, maar niet minder belangrijke punt, is het regelen van de motorrijtuigenbelasting. Hierbij ontvang je automatisch een rekening van de belastingdienst. Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, ben je niet alleen wettelijk in orde, maar ga je ook met een gerust hart de weg op met je nieuwe auto. Zo kun je volop genieten van de vrijheid en mogelijkheden die autorijden met zich meebrengt.

Wat kan Stargroup voor jou betekenen?

Nog geen klant?

Wij vinden persoonlijk contact erg belangrijk. We willen ons dan ook graag aan je voorstellen.

Ben jij al klant?

Ben jij of zijn jouw ouders al klant bij Stargroup? In de Mijn Stargroup app kan je snel en makkelijk je offerte aanvragen.

Ga naar mijn.stargroup.nl

Stel je vraag aan 1 van onze adviseurs

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Vul het kenteken in van het voertuig die je gaat kopen / wilt kopen. (Niet verplicht)