dierbare

Het overlijden van een dierbare is een emotioneel zware periode, en toch moeten er naast het verwerken van verdriet ook praktische zaken worden geregeld. 

Waar moet je rekening mee houden

Er moet een hoop gebeuren tijdens deze zware periode, wij hebben het voor je op een rijtje gezet zodat je overzichtelijk ziet wat er geregeld moet worden.

Op deze pagina:

Officiële verklaring

Een van de eerste stappen na een overlijden is het laten vaststellen ervan door een arts. Deze officiële verklaring is noodzakelijk voor verdere administratieve handelingen. Vervolgens is het raadzaam om contact op te nemen met een uitvaartverzorger, wat vaak kan worden gedaan via de verzekering van de overledene. Deze professional zal helpen bij het plannen en uitvoeren van de uitvaart.

Opzeggen van diverse instanties

Naast de emotionele last zijn er ook praktische aangelegenheden die moeten worden afgehandeld. Diverse instanties, zoals de gemeente, de bank en de belastingdienst, moeten op de hoogte worden gesteld van het overlijden. Ook is het noodzakelijk om alle lopende zaken van de overledene te regelen, waaronder het opzeggen van verzekeringen, abonnementen, lidmaatschappen en contributies.

Paspoort inleveren

Een belangrijke laatste stap is het inleveren van het paspoort / indentiteit van de overledene bij de gemeente. Dit is een wettelijke vereiste en draagt bij aan een correcte afhandeling van administratieve formaliteiten.

Controleer jouw recht op een ANW-uitkering

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ontvangt de SVB automatisch een melding en bekijkt of de achterblijvende partner in aanmerking komt voor een ANW-uitkering. Woon je samen? Dan dien je zelf een aanvraag in voor de ANW-uitkering.

Controleer jouw recht op toeslagen

Na het overlijden van je partner kan er vaak veel veranderen in het inkomen. Onderzoek opnieuw of je recht hebt op bepaalde regelingen via berekenuwrecht.nl. Als de overledene toeslagen ontving op zijn of haar naam, stopt de Belastingdienst deze en moet je ze opnieuw aanvragen.

Kinderen? Vraag een wezenuitkering aan

Kinderen tot 16 jaar kunnen in aanmerking komen voor een wezenuitkering ANW als ze geen ouders meer hebben. Een wezenuitkering wordt toegekend als de ouder die het laatst overleden is, verzekerd was voor de ANW. Ook kinderen van 16 tot 21 jaar kunnen een wezenuitkering aanvragen, mits ze aan extra voorwaarden voldoen. De wezenuitkering stopt altijd op 21-jarige leeftijd.

Maak een nieuw overzicht van inkomsten en uitgaven

Is je partner overleden? Dan kan dat grote invloed hebben op je inkomsten en uitgaven. Maak daarom een nieuw overzicht zodat je weer zicht hebt op je geldzaken.

budgeteren

Zoek steun

Hoewel deze stappen misschien als een overweldigende taak lijken, is het belangrijk om te onthouden dat ze bijdragen aan een ordelijke afhandeling van zaken en het respecteren van de wensen van de overledene. In deze moeilijke tijd is het waardevol om steun te zoeken bij vrienden, familie en professionals om samen de zorgvuldige afhandeling van alle zaken te waarborgen.

Wat kan Stargroup voor jou betekenen?

Nog geen klant?

Wij vinden persoonlijk contact erg belangrijk. We willen ons dan ook graag aan je voorstellen.

Stel je vraag aan 1 van onze adviseurs

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam