je gaat met pensioen

Met pensioen gaan is een belangrijke mijlpaal in het leven en vereist zorgvuldige financiële planning om van de rustige jaren te genieten zonder financiële zorgen. Hier zijn enkele cruciale financiële overwegingen bij het naderen van pensioen.

Waar moet je rekening mee houden

Pensioenplanning vereist een holistische aanpak waarbij verschillende financiële aspecten worden overwogen. Het raadplegen van een financieel adviseur kan waardevol zijn om een persoonlijk afgestemd plan te ontwikkelen dat zorgt voor financiële stabiliteit en gemoedsrust tijdens de pensioenjaren.

Op deze pagina:

Pensioenspaargeld en investeringen

Kijk goed naar je pensioenspaargeld en beleggingen. Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt van je pensioenfondsen, beleggingsportefeuilles en andere financiële bezittingen.

Budgettering en Uitgaven

Maak een realistisch pensioenbudget op basis van je verwachte inkomsten en uitgaven. Houd rekening met dagelijkse kosten, ziektekostenverzekering, vrijetijdsbestedingen en onvoorziene uitgaven.

Sociale Zekerheid 

Begrijp hoeveel sociale zekerheid je zult ontvangen en op welke leeftijd je het beste kunt beginnen met het ontvangen van uitkeringen. Overweeg de optimale timing om maximaal voordeel te behalen.

Gezondheidszorg

Zorg voor een solide ziektekostenverzekering. Overweeg aanvullende dekkingen die passen bij je gezondheidsbehoeften, aangezien medische kosten vaak stijgen met de leeftijd.

Schuldaflossing 

Streef naar schuldvrij pensioen. Betaal creditcards, leningen en hypotheekschulden af om financiële lasten te verminderen en de maandelijkse cashflow te verbeteren.

budgeteren

Belastingplanning

Begrijp de belastingimplicaties van je pensioeninkomen. Ontwikkel een belastingefficiënte strategie om je financiële middelen te maximaliseren en onnodige belastingen te voorkomen.

Een aantal tips zijn:

  • Belastingvrije accounts: Maak gebruik van belastingvoordelige accounts zoals pensioenrekeningen en spaarrekeningen.
  • Diversificatie: Spreid je beleggingen om belastingefficiëntie te bevorderen en risico’s te verminderen.
  • Belastingverlies harvesting: Neem verliezen op beleggingen om belastingen te verminderen.
  • Optimaliseer aftrekposten: Maximaliseer aftrekposten zoals hypotheekrente en zakelijke kosten.

Noodfonds

Behoud of creëer een noodfonds. Dit kan onverwachte uitgaven dekken en fungeren als financiële buffer in tijden van onzekerheid.

Estate planning

Werk aan een solide nalatenschap- en estate planning. Overweeg het opstellen van een testament, bepaling van begunstigden en andere juridische documenten om ervoor te zorgen dat je financiële erfenis wordt beheerd zoals jij dat wenst.

Wat kan Stargroup voor jou betekenen?

Nog geen klant?

Wij vinden persoonlijk contact erg belangrijk. We willen ons dan ook graag aan je voorstellen.

Stel je vraag aan 1 van onze adviseurs

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Vul het kenteken in van het voertuig die je gaat kopen / wilt kopen. (Niet verplicht)