je eerste scooter kopen

Of het nou je eerste scooter is of niet, het aanschaffen van een scooter brengt vaak een hoop vreugde. Met de zon op je gezicht, de wind langs je haren en vrijheid die het vervoermiddel biedt.

Waar moet je rekening mee houden

Na de opwindende aankoop van een scooter dienen er echter belangrijke stappen te worden genomen, waaronder het verzekeren van het voertuig. Op deze pagina vertellen we je graag een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wanneer je vragen hebt kun je ons altijd bellen voor vrijblijvend en onafhankelijk advies.

Op deze pagina:

Waar ga je de scooter kopen?

Bij een bedrijf

Wanneer je een scooter bij een erkende handelaar koopt hoef je je vaak geen zorgen te maken over de koop. Wel raden we je aan om altijd even de reviews van het bedrijf te bekijken. Zo weet je zeker of het bedrijf in de praktijk ook hun beloften waar maken.

Van een particuliere verkoper

Als je toch voor particulier gaat, wees dan een beetje een speurneus en zorg ervoor dat alle gegevens matchen met het kentekenbewijs.

  • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook!
  • Als je via marktplaats koopt, check dan ook even de reviews van de verkoper.

In welke staat is de scooter?

Wanneer je weet met wie je zaken doet is het belangrijk om te kijken in welke staat de scooter verkeert. Je wilt niet dat jouw nieuwe aanwinst na een paar ritten kapot gaat, toch? Bij een tweedehands scooter is het cruciaal om te checken op mogelijke ongelukken, schade, roest, ontbrekende onderdelen en de algemene conditie van banden en remschijven.

Maak zeker een proefrondje om te ervaren hoe soepel jouw nieuwe aanwinst de straten doorkruist!

budgeteren

Past de scooter in jouw budget?

Houd ook realistisch zicht op je financiële situatie. Het gaat niet alleen om de aankoopprijs; je moet ook ruimte hebben in je budget voor onderhoud, verzekering, brandstof.

Wanneer je een scooter tweedehands koopt heb je in principe geen garantie. Eventuele onderhoudskosten zijn dan dus voor jouw rekening en kunnen soms behoorlijk oplopen.

Heb je het juiste rijbewijs?

Je mag niet zomaar op een scooter rijden, je moet namelijk een bromfietsrijbewijs hebben (categorie AM).

Geen rijbewijs? Geen stress! Er zijn vele rijscholen die een alles in 1 pakket aanbieden. In dit pakket krijg je ’s ochtends les en kun je in de middag gelijk afrijden bij het CBR.

Geslaagd? Dan hoef je het rijbewijs alleen nog maar aan te vragen bij jouw gemeente.

Wat voor type scooter wil je?

Er zijn in principe twee soorten scooters. De snorscooter (blauw kenteken) en de bromscooter (geel kenteken). Het verschil hier tussen is dat de snorscooter op het fietspad rijdt en de bromscooter op de weg.

Voor het rijden op een snorscooter is een minimumleeftijd van 16 jaar en een bromfietsrijbewijs vereist. De snorscooter is geschikt voor het rijden van kortere afstanden omdat de snelheid beperkt is (maximaal 25 kilometer per uur). Sinds 2023 moet je in Nederland met een helm op de snorscooter rijden. De snorscooter kan gezien worden als een soort tussenvorm tussen de fiets en de bromfiets.

Een bromscooter is geschikt voor het rijden van langere afstanden. Hiervoor is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.

Zowel op een bromscooter als snorscooter is het dragen van een helm verplicht. Alleen geldt voor de bromscooter dat je, tenzij anders aangegeven, op de autoweg moet rijden.

Welke verzekering heb je nodig?

De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Deze verplichte verzekering houdt in dat je verzekerd moet zijn zodra het kenteken op jouw naam staat. De schade die jij zelf toebrengt aan een derde partij is door deze verzekering gedekt.

Daarnaast heb je nog een aantal opties waar je uit kan kiezen, zoals het verzekeren van:

  • Diefstal
  • Schade die je zelf hebt (all risk)
  • Opzittende

Wij kunnen je helpen met zoeken naar de verzekering die het beste bij jou past.

Wat kan Stargroup voor jou betekenen?

Nog geen klant?

Wij vinden persoonlijk contact erg belangrijk. We willen ons dan ook graag aan je voorstellen.

Ben jij al klant?

Ben jij of zijn jouw ouders al klant bij Stargroup? In de Mijn Stargroup app kan je snel en makkelijk je offerte aanvragen.

Ga naar mijn.stargroup.nl

Stel je vraag aan 1 van onze adviseurs

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Vul het kenteken in van het voertuig die je gaat kopen / wilt kopen. (Niet verplicht)